Μην μου πείτε πως νοιώθετε άνετα τις τελευταίες μέρες με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει ΚΟΚΚΙΝΟ. Και τα χειρότερα –κατά τους μετεωρολόγους- έπονται …

Σκεφτείτε τώρα: θα σας άρεσε να το ζούσατε όλο αυτό μόνιμα; Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή μας με … αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά  4 +  βαθμούς Κελσίου (!).

-«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνει για την ανθρωπότητα αύξηση της μέσης θερμοκρασίας άνω των 4 βαθμών Κελσίου, ή και παραπάνω, καθώς και πως η μη-δράση- όσο υπάρχει ακόμη χρόνος- παραβιάζει βάναυσα τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματά μας», μου λέει ο υπεύθυνος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής του ελληνικού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τάκης Γρηγορίου.

-Τι σχέση έχει ρε Τάκη η αύξηση της θερμοκρασίας με τα ανθρώπινα δικαιώματα;

-«Σου διαβάζω ένα απόσπασμα από την Παγκόσμια Τράπεζα».

-Τι λέει;

Aκραίες διαταραχές και εκτοπισμοί…

-«Ένας κόσμος με αύξηση της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας κατά  4 βαθμούς Κελσίου, είναι πιθανόν ένας κόσμος στον οποίο οι κοινότητες, οι πόλεις και οι χώρες θα βιώσουν ακραίες διαταραχές, ζημιές και εκτοπισμούς πληθυσμών, με πολλούς από αυτούς τους κινδύνους να εξαπλώνονται άνισα. Είναι πιθανό οι φτωχοί να υποφέρουν περισσότερο και η παγκόσμια κοινότητα να γίνει πιο κατακερματισμένη και άνιση από ό,τι είναι σήμερα…».

-«Κατάλαβες τώρα;»

-Κατάλαβα.

-«Άκου και αυτό: είναι βέβαιο πως οι φτωχές χώρες του κόσμου αλλά και οι ευάλωτες (κλιματικά) περιοχές όπως είναι η Μεσόγειος θα υποφέρουν περισσότερο. Για παράδειγμα, το μέσο εισόδημα στις φτωχότερες χώρες εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 75% έως το 2100 συγκρινόμενο με έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή…».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το διάστημα 2030-2050 η κλιματική κρίση θα ευθύνεται για  250.000 περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από υποσιτισμό, ελονοσία, διάρροια και θερμοπληξία. Ολόκληρες κοινότητες θα εξαφανιστούν, με το κοινωνικό κόστος να είναι τεράστιο…

200 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι…

-« Η γενική εκτίμηση είναι ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, ωστόσο πολλές μελέτες ανεβάζουν αυτό το νούμερο ακόμη και στο 1 δισεκατομμύριο…», συμπληρώνει ο υπεύθυνος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής της Greenpeace.

Δεν υπάρχει «θα»…

Πολλοί ίσως να … πιάνεστε από το «θα» ελπίζοντας πως κάτι θα γίνει και θα σωθεί η κατάσταση.

-«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι όλα αυτά δεν αφορούν μόνο το μακρινό μέλλον. Η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη εντείνει τις παγκόσμιες κοινωνικές ανισότητες προκαλώντας πόνο και δυστυχία. Για το 2018 καταγράφηκαν 16 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών –περισσότεροι από όσους εκτοπίστηκαν λόγω πολέμου (περίπου 11 εκατομμύρια)», μου επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου.

Το πρόβλημα και η …μετάφρασή του

Κατά τον Τάκη Γρηγορίου, το σίγουρο είναι ότι ακόμη και στο καλό σενάριο –όπου η αύξηση της μέσης πλανητικής  θερμοκρασίας διατηρείται κοντά στον 1,5 βαθμό Κελσίου- τα πράγματα θα χειροτερέψουν σε σχέση με σήμερα.

Και σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης αύξησης, τα πράγματα θα χειροτερέψουν δραματικά.

Πώς μεταφράζεται αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας; Μεταφράζεται σε ραγδαία αύξηση των θερινών πυρκαγιών, αύξηση της συχνότητας και έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, εγκατάλειψη παράκτιων περιοχών λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ξηρασία και ερημοποίηση του 40% της γης, δραματική μείωση της αγροτικής παραγωγής, λειψυδρία κ.α.

Τι καταλαβαίνω; Μπλέξαμε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion