Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απειλεί τη νομισματική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα γερμανικός επιχειρηματικός όμιλος.

«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός είναι ένα ανησυχητικό προειδοποιητικό σήμα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικός γραμματέας του CDU Wirtschaftsrat, μιας επιχειρηματικής ομάδας που αριθμεί  12.000 μέλη, και είναι φίλα προσκείμενος στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Οι γερμανικές τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες ώστε να είναι συγκρίσιμες με τα στοιχεία του πληθωρισμού από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Ιούλιο, υψηλό 13 ετών, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιούνιο.

«Αυτό δείχνει ότι ο ανεξέλεγκτος δανεισμός δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο πολιτικό σχέδιο. Ο μέσος αποταμιευτής θα πληρώσει στο τέλος το τίμημα της πρωτοφανούς επεκτατικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής των προηγούμενων ετών» τόνισε.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Γερμανοί συντηρητικοί αντιτάσσονται στην επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ζητούν αύξηση των επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υπονόμευσε τον στόχο της ΕΚΤ για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, ακόμη και με τα επιτόκια να μειώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα και να προωθούνται μέτρα τόνωσης.

«Είναι ένα θανατηφόρο μήνυμα ότι οι κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν επιτύχει νέα περιθώρια με την αναδιατύπωση των στρατηγικών τους για τα επιτόκια, κρατώντας το μηδέν και τα αρνητικά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ζώντας με υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού», πρόσθεσε ο Στάιγκερ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή