Στη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας στο Κρυονέρι (ΑΔΜΗΕ) θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Όπως έγραψε και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το σύστημα ηλεκτρισμού έχει μπει σε πρωτόγνωρη δοκιμασία με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα και την υψηλή ζήτηση να δοκιμάζουν τις αντοχές της ηλεκτροπαραγωγής αλλά κυρίως των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής.

Η σοβαρότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός πως και για σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του συστήματος. Συμμετέχουν οι Μάνος Μανουσάκης του Διαχειριστή, ο Αθανάσιος Δαγούμας της ΡΑΕ, ο Αναστάσιος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και υψηλόβαθμα στελέχη των ιδιωτικών ομίλων ηλεκτροπαραγωγής Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison.

Οι βλάβες στο δίκτυο

Η ανησυχία των παραγόντων της αγοράς εστιάζεται επίσης και στην παρατεταμένη διάρκεια του καύσωνα αλλά και στο ενδεχόμενο πρόκλησης δασικών πυρκαγιών από όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς και δίκτυο διανομής. Οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν «σοκ» στα καλώδια και τους μετασχηματιστές με αποτέλεσμα την αυτόματη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας. Επιπλέον το σύστημα μεταφοράς και διανομής είναι πεπαλαιωμένα με αποτέλεσμα η παραμικρή καταπόνηση τους να προκαλεί βλάβες. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες καύσωνα που θα διαρκέσει για 10 ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη και τις προηγούμενες μέρες της εβδομάδας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε επιφυλακή το τεχνικό προσωπικό όπως και υπεργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να αντιμετωπίζουν το ταχύτερο δυνατόν ενδεχόμενες βλάβες.

Συστάσεις για περιορισμό κατανάλωσης

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες  να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι «οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμασθούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες».

Το υπουργείο μάλιστα συνιστά στους καταναλωτές κατά τις ώρες αιχμής ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:

·      Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).

·      Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

·      Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια