Καθώς ένα νέο κύμα μολύνσεων COVID -19 τροφοδοτείται από την μετάλλαξη Δέλτα και πλήττει όλες τις χώρες παγκοσμίως, οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν αν η τελευταία αυτή μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί – κυρίως τους μη εμβολιασμένους – πιο βαριά νόσηση, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα κυριαρχεί παγκοσμίως, είναι «πιθανότατα πιο σοβαρή» από τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Τα CDC επικαλέστηκαν έρευνες στον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκωτία που έδειξαν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν, σε σύγκριση με ασθενείς που νόσησαν σε προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Τι δείχνουν οι τρεις έρευνες

Όπως δήλωσαν στο Reuters, ειδικοί επιστήμονες, και οι τρεις έρευνες εκτιμούν μεγαλύτερο κίνδυνο από την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν περιορισμένοι και τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. Οι θεράποντες γιατροί ασθενών που έχουν μολυνθεί με μετάλλαξη δέλτα, περιέγραψαν πάντως μια ταχύτερη εμφάνιση των συμπτωμάτων COVID-19, και σε πολλές περιοχές μια συνολική αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων.

Ωστόσο οι ειδικοί επισήμαναν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά στη σύγκριση των αποτελεσμάτων μεταξύ μεγαλύτερου αριθμού ατόμων, σε επιδημιολογικές μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί εάν μια μετάλλαξη προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σχέση με άλλη.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι ο εξαιρετικά γρήγορος ρυθμός μετάδοσης της Δέλτα συμβάλλει επίσης σε μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων που φτάνουν στα νοσοκομεία, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και πολύ πιο μεταδοτική από το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη, σύμφωνα με την έκθεση του CDC.

Ο Σέιν Κρότι, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι η σαφέστερη ένδειξη πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση, προέρχεται από τη μελέτη της Σκωτίας, η οποία διαπίστωσε ότι η Δέλτα διπλασίασε κατά προσέγγιση τον κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις.
Η πλειοψηφία των νοσηλειών και των θανάτων από κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

Για τα εμβολιασμένα, κατά τα άλλα υγιή άτομα, οι πιθανότητες είναι ότι εάν προσβληθούν από την COVID-19, θα παρουσιάσουν μόνο ασυμπτωματική ή ήπια νόσηση, δήλωσε ο Δρ Γκρέγκορι Πόλαντ, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στην Κλινική Mayo.

«Αλλά μπορούν να το μεταδώσουν στα μέλη της οικογένειάς τους και σε άλλους που μπορεί να μην είναι τόσο τυχεροί», δήλωσε ο Πόλαντ. «Πρέπει να εμβολιαστούμε και να προστατευτούμε, αλλιώς, για τέταρτη φορά τώρα, θα υπομείνουμε μια νέα έξαρση και από αυτό θα βγουν χειρότερες μεταλλάξεις».

Είναι σαν μεγάλη πυρκαγιά

Το ποσοστό σοβαρών νοσήσεων, ειδικά σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, απασχολεί και πάλι τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

«Είναι σαν μια μεγάλη πυρκαγιά, δεν είναι μια φωτιά που σιγοκαίει». Δήλωσε η δρ. Μισέλ Μπάρον, διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο UCHealth του Κολοράντο.

Έρευνα από την Κίνα δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναπαράγεται πολύ πιο γρήγορα και δημιουργεί 1.000 φορές περισσότερο ιό στο σώμα σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, και αυτό τονίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο αυτού του νέου κύματος, επισήμανε η Μπάρον.

«Είναι δύσκολο να πούμε αν είναι πιο άρρωστοι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ή αν θα ήταν πιο άρρωστοι ούτως ή άλλως», πρόσθεσε.

Άλλοι γιατροί είπαν ότι οι ασθενείς που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να νοσούν γρηγορότερα, και σε ορισμένες περιπτώσεις με πιο έντονα συμπτώματα, από αυτούς που αντιμετώπισαν νωρίτερα στην πανδημία.

«Βλέπουμε περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο πιο άμεσα», δήλωσε ο Δρ Μπέντζαμιν Μπάρλοου, επικεφαλής ιατρός στο American Family Care, μια αλυσίδα κλινικών επειγόντων περιστατικών 28 πολιτειών στις ΗΠΑ.

Στην κλινική του στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, ο Μπάρλοου είπε ότι περίπου το 20% των ασθενών είναι θετικοί στην COVID-19, σε σύγκριση με 2-3% πριν από μερικές εβδομάδες. Οι ασθενείς αξιολογούνται εκείνη τη στιγμή για πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο και εάν χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus