Το συμβάν  είναι σε εξέλιξη και αφορά τάνκερ που πλέει στα ανοιχτά της Φουτζάιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ναυτιλιακή υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) το χαρακτηρίζει ως μια «πιθανή κατάσταση ομηρίας» ανέφερε η ναυτιλιακή υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 60 ναυτικών μιλίων ανατολικά της Φουτζάιρα

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, που βασίζει τις πληροφορίες της σε μια τρίτη πηγή, προειδοποίησε τα παραπλέοντα σκάφη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά. Αναφέρει ότι η πιθανή κατάσταση δεν είναι πειρατία, δηλαδή η κατάληψη πλοίου με σκοπό τη ληστεία(piracy)  αλλά η βίαη κατάληψη με στόχο την ομηρία ( Hijack).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, βρετανικές πηγές εκτιμούν ότι το πλοίο, το δεξαμενόπλοιο ασφάλτου Asphalt Princess, με σημαία Παναμά, έχει καταληφθεί και υποθέτουν ότι «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» έχουν επιβιβαστεί σε αυτό.

Η UKMTO δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πλοίο ή τα πλοία που εμπλέκονται σε αυτό το συμβάν.

Ο συντάκτης της εφημερίδας Times, αρμόδιος για αμυντικά θεματα, έγραψε στο Twitter: «Βρετανικές πηγές πιστεύουν ότι στο Asphalt Princess έγινε πειρατεία. Εργάζονται εικάζοντας ότι ο ιρανικός στρατός ή συνεργάτες του έχουν επιβιβαστεί στο σκάφος».

Πριν από πέντε ημέρες ένα άλλο τάνκερ δέχτηκε επίθεση ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματός του. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ιράν. Πρόσφαρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι θα υπάρξει «συλλογική απάντηση» στον Ιράν. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της  απορρίπτει κάθε ευθύνη.

Η απάντηση του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «ύποπτες» τις αναφορές για περιστατικά ασφαλείας που αφορούσαν πολλά πλοία κοντά στα παράλια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σήμερα και προειδοποίησε να μην καταβληθούν προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα «ψευδές κλίμα» εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι αναφορές για διαδοχικά συμβάντα ασφαλείας σε πλοία στον Περσικό και τον Κόλπο του Ομάν είναι απολύτως ύποπτες» έγραψε ένας ιστότοπος του υπουργείου επικαλούμενος τον εκπρόσωπό του, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

Ο εκπρόσωπος «προειδοποίησε για προσπάθειες με στόχο τη δημιουργία ενός ψευδούς κλίματος για συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς», πρόσθεσε.
Χθες Δευτέρα το Ιράν διαμήνυσε ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά του, αφού οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Βρετανία κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι επιτέθηκε σε ένα τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στα ανοιχτά του Ομάν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε ότι «ερευνά κατεπειγόντως» το συμβάν που σημειώθηκε σήμερα σε ένα πλοίο, στα ανοιχτά της Φουτζάιρα των ΗΑΕ. «Διενεργούμε κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό σε πλοίο στα ανοιχτά των ακτών των ΗΑΕ», ανέφερε εκπρόσωπός του σε ανακοίνωση που εξέδωσε

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα