Του χρόνου εκτιμά η διοίκηση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ότι θα μπει τέλος στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με το 2021 να είναι έτος προσαρμογής.

Το 2020 η εταιρεία κατέγραψε σημαντικές απώλειες, όπως αναφέρεται στην οικονομική της έκθεση, ωστόσο οι μέτοχοί της δεν έχασαν ούτε σεντ σε σχέση με το «κανονικό» 2019, καθώς έχουν λαμβάνειν μέρισμα της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.

Για την περσινή χρήση, η απώλεια όγκου πωλήσεων στην εγχώρια αγορά ήταν 19,2% σε σχέση με το 2019. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται και σε μείωση αξίας πωλήσεων κατά 18% στα 274,4 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ειδικού φόρου κατανάλωσης ζύθου), ενώ χωρίς την προσμέτρηση του ΕΦΚ οι καθαρές πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 179,1 εκατ. ευρώ έναντι 216,7 εκατ. ευρώ το 2019.

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στην η κερδοφορία της εταιρείας, η οποία όμως κατάφερε να διατηρήσει το θετικό της πρόσημο. Σε προ φόρων επίπεδα, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 69,5% στα 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα κυμάνθηκαν στα 6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 75,6%.

Παρά τις δυσκολίες όμως, η πορεία των εξαγωγών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το 2020 παρουσίασε άνοδο και πλέον η συμβολή τους μεταφράζεται σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 5% σε όγκο αγγίζοντας το 10% ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου.

Σχολιάζοντας τις φετινές προοπτικές η διοίκηση της ισχυρής ζυθοποιίας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «δεδομένων των συνθηκών και της κήρυξης της πανδημίας για το 2020 η εταιρεία έχει εντείνει τα μέτρα ανάκτηση των εμπορικών απαιτήσεων για την ελαχιστοποίηση του ρίσκου, ενώ παράλληλα η στρατηγική της αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ζύθου παραμένει αμετάβλητη. Η διοίκηση προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα ώστε η εταιρεία να συνεχίσει τη θετική της πορεία, με βασικό άξονα δράσης την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε με την πανδημία με τον πιο ανώδυνο και ομαλό τρόπο κατά το 2021, έτσι ώστε η εταιρεία να είναι σε θέση το 2022 να επιστρέψει στην κανονικότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις