Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση στους διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Στις 4 Αυγούστου 2020, η πρωτεύουσα του Λιβάνου βρίσκεται αντιμέτωπη με την αδιανόητη φρίκη: εκατοντάδες τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που έχουν αποθηκευτεί εδώ και χρόνια σε ακατάλληλο χώρο του λιμανιού χωρίς μέτρα ασφαλείας εκρήγνυνται σκοτώνοντας 214 ανθρώπους, τραυματίζοντας 6.500 και καταστρέφοντας ολόκληρες συνοικίες.

Οι διαδηλωτές, εξοργισμένοι αφενός γιατί δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη για τα θύματα της έκρηξης και αφετέρου λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα, πέταξαν πέτρες στο κοινοβούλιο και ορισμένοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν στην πύλη του.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα παράσχει σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον Λίβανο. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Λιβανέζους πολιτικούς «να μεταρρυθμίσουν την οικονομία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά».

Τα 100 εκατ. δολάρια θα προστεθούν στα 560 εκατ. που έχει ήδη παράσχει η Ουάσινγκτον στον Λίβανο τα δύο τελευταία χρόνια, εξήγησε ο Μπάιντεν σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τη διαδικτυακή διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη του λιβανέζικου λαού που διεξάγεται σήμερα υπό την αιγίδα της Γαλλίας.

«Καμία βοήθεια δεν θα είναι ποτέ αρκετή αν οι πολιτικοί υπεύθυνοι του Λιβάνου δεν δεσμευτούν ότι θα αναλάβουν τη δύσκολη αλλά αναγκαία μεταρρύθμιση της οικονομίας και θα καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Είναι ουσιαστικής σημασίας. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα», τόνισε.

Στη διεθνή διάσκεψη μετέχουν εκπρόσωποι περίπου 40 κρατών και διεθνών οργανισμών.

Ο Λίβανος παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Χασάν Ντιάμπ και των υπουργών του, την επομένη της καταστροφικής έκρηξης. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι υποσχέθηκε στις 26 Ιουλίου ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση σύντομα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

Η διεθνής κοινότητα, με επικεφαλής τη Γαλλία, ζητά διαρκώς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον Λίβανο, μια χώρα που μαστίζεται από τη διαφθορά, την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και την πανδημία της Covid-19.

O Μακρόν καταγγέλλει με σφοδρότητα την λιβανική πολιτική τάξη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε την διεθνή τηλεδιάσκεψη για τον Λίβανο καταδικάζοντας με σφοδρότητα «τις αδικαιολόγητες δυσλειτουργίες» της λιβανικής ηγεσίας και υποσχόμενος βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ «για την απευθείας στήριξη του πληθυσμού» της χώρας.

«Η λιβανική ηγεσία φαίνεται ότι στοιχηματίζει στην αποσύνθεση» μπλοκάροντας εδώ και μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμπροεδρεύει της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται έναν ακριβώς χρόνο μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. «Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα ιστορικό και ηθικό σφάλμα».

«Η κρίση που ζει ο Λίβανος δεν είναι κτύπημα της μοίρας. Είναι καρπός ατομικών και συλλογικών αποτυχιών και αδικαιολόγητων δυσλειτουργιών», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν από το Φορ-ντε-Μπρεγκανσόν, την θερινή προεδρική κατοικία στην νότια Γαλλία. «Το σύνολο της λιβανικής πολιτικής τάξης δεν σταμάτησε να την επιδεινώνει θέτοντας πάνω απ’όλα τα ατομικά και παραταξιακά συμφέροντα, πάνω από τα συμφέροντα του λιβανικού λαού».

«Είναι βέβαιο ότι ο Λίβανος αξίζει κάτι καλύτερο από το να ζει από την διεθνή αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

«Η σημερινή διάσκεψη είναι μία ανθρωπιστική διάσκεψη υποστήριξης του πληθυσμού, πραγματοποιείται άνευ όρων, αλλά δεν θα υπάρξει λευκή επιταγή υπέρ του λιβανικού πολιτικού συστήματος, διότι είναι, από την αρχή της κρίσης, αλλά ακόμη και πριν ελλειμματική».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την χορήγηση 100 εκατομμυρίων ευρώ σε νέα βοήθεια τους προσεχείς 12 μήνες και την αποστολή τις επόμενες εβδομάδες 500.000 δόσεων εμβολίων κατά της Covid.

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, τα Ηνωμένα Εθνη αποτιμούν σε 375 εκατομμύρια δολάρια τις νέες ανάγκες του Λιβάνου στους τομείς του επισιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του καθαρισμού του νερού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης την ολοκλήρωση της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, το πόρισμα της οποίας δεν υπάρχει έναν χρόνο μετά την καταστροφή.

«Τα μέλη της λιβανικής ηγεσίας οφείλουν αλήθεια και διαφάνεια απέναντι στον πληθυσμό τους… Η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες έχουν συνεργασθεί για να προσφέρουν όλες τις πληροφορίες που διαθέτουμε, είμαστε διαθέσιμοι για κάθε τεχνική συνεργασία» που είναι ακόμη αναγκαία στην έρευνα αυτή τα πορίσματα της οποίας «αναμένει ο λιβανικός πληθυσμός», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα