Με το βλέμμα στους δύσκολους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά και στην εξέλιξη των εμβολιασμών, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης προσβλέπουν στα έσοδα των επόμενων 30-40 ημερών, ελπίζοντας ότι το σενάριο των τοπικών lockdown δεν θα επιβεβαιωθεί, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Το ενδεχόμενο της επιβολής περιοριστικών μέτρων θα είναι ακόμη ένα «αγκάθι» στην πορεία της επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα, που μόνο εύκολη δεν είναι.

Αυτή τη στιγμή, με βάση τις εκτιμήσεις του κ. Γιώργου Καββαθά, προέδρου της ΓΣΕΕΒΕ, 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και κινδυνεύουν το επόμενο διάστημα να κλείσουν, με χιλιάδες θέσεις εργασίας να απειλούνται.

Δεν έχει επανέλθει η εστίαση στην κανονικότητα λένε οι καταστηματάρχες, καθώς τα μαγαζιά λειτουργούν σχεδόν στο 50% της χωρητικότητάς τους, τα χρέη από το πολύμηνο lockdown έχουν συσσωρευθεί ενώ τα μέτρα προστασίας από την Πολιτεία σταματούν.

Επιδοτήσεις για λίγους

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται ότι τα μέτρα στήριξης από το ειδικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση αφορούν μόλις το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συνολικά έως το τέλος Ιουλίου , στη δράση είχαν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις με επιδοτήσεις προϋπολογισμού 98,83 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί περισσότερα από 25 εκατ. ευρώ. «Οι διαδικασίες εντάξεων και εκταμιεύσεων συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μεγάλος είναι την ίδια ώρα ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν.

Συνολικά, στη Δράση, «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» υπέβαλλαν αιτήσεις περισσότερες από  29.000 επιχειρήσεις εστίασης με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Δεύτερη ευκαιρία

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί έχουν δικαίωμα επανυποβολής αίτησης αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 3 μ.μ.

Η δυνατότητα αυτή, προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις να ενταχθούν στη Δράση και να επωφεληθούν από αυτές.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αφορά σε μη επιστρεπτέα επιδότηση για την αγορά πρώτων υλών με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση που δίνεται φτάνει μέχρι το 7% του τζίρου που είχε η επιχείρηση το 2019 και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr με την ένδειξη «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις