Όποτε το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τα συνήθη επίπεδα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στις πυκνοδομημένες αστικές περιοχές εκτοξεύονται στα ύψη. Πόσο μάλλον όταν ο υδράργυρος παραμένει για ημέρες κολλημένος πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Την τελευταία εβδομάδα, ο… πυρετός της πόλης «πνίγει» σχεδόν όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου με το κοκτέιλ των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία σωματιδίων να διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Η καταγραφή της ρύπανσης από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κινείται στο «κόκκινο» αποτυπώνοντας την πνιγερή ατμόσφαιρα που βιώνουν όσοι Αθηναίοι και τουρίστες έχουν απομείνει στην πρωτεύουσα. Σήμερα αναμένεται να φανεί εάν οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων θα επηρεαστούν από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

Πάντως από την αρχή της εβδομάδας, στα υψηλά των μετρήσεων κινήθηκε το όζον με υπερβάσεις του ορίου της μέσης ωριαίας συγκέντρωσης των 240 μg/m3 να καταγράφονται τη Δευτέρα για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ώρες. Στον σταθμό μέτρησης στους «Θρακομακεδόνες» στις 15.00 έφτασε τα 290 μg/m3, στις 16.00 τα 275 μg/m3 και στις 16.00 τα 294 μg/m3, ενώ τις ίδιες ώρες σε εκείνον της Λυκόβρυσης άγγιξε τα 275 μg/m3, τα 282 μg/m3 και τα 275 μg/m3 αντίστοιχα, με τον δείκτη ποιότητας ατμόσφαιρας να χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΝ ως «πολύ κακή κατάσταση». «Κακή κατάσταση» δημιουργούσαν οι συγκεντρώσεις όζοντος και στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, των Λιοσίων, της Γεωπονικής, της Νέας Σμύρνης και του Κορωπίου.

Επίσης, «κακή» χαρακτηρίστηκε η ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά και στην Ελευσίνα εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 (με διάμετρο 10 μικρά του μέτρου). Γι’ αυτό το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις για άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς οι 24ωρες συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 51 μg/m3 και 75 μg/m3 προκειμένου να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση. Υψηλές ήταν επίσης και οι συγκεντρώσεις NO2 (διοξειδίου του θείου) στην περιοχή της Πατησίων.

Χθες το μεσημέρι, η ποιότητα του αέρα στους Θρακομακεδόνες είχε βελτιωθεί με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται μέτρια. Ωστόσο εξακολουθούσε να χαρακτηρίζεται «κακή», εξαιτίας των υψηλών τιμών όζοντος, σε Μαρούσι, Περιστέρι, Αγία Παρασκευή και Νέα Σμύρνη, και λόγω των υψηλών τιμών PM10 σε Ελευσίνα, Φυλή, Λυκόβρυση, Αριστοτέλους (Κέντρο Αθήνας), Κορωπί και Πειραιά.

Τα μικροσωματίδια, όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία περιορίζοντας το προσδόκιμο ζωής καθώς εισπνέονται και μέσω του κυκλοφορικού συστήματος φθάνουν στο ήπαρ, στους νεφρούς, στον θυρεοειδή αδένα και προσβάλλουν όλο το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα. Οσο μικρότερα σε διάμετρο τόσο πιο επικίνδυνα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι διαχέονται ευκολότερα στην ατμόσφαιρα και διεισδύουν ύπουλα στους πνεύμονες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται ότι σκοτώνει ετησίως εκατομμύρια ανθρώπους, με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να δείχνουν ότι 9 στους 10 ανθρώπους εισπνέουν αέρα που υπερβαίνει τα όρια εκπομπών ρύπων των κατευθυντήριων γραμμών που έχει θέσει. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση – από την αιθαλομίχλη των πόλεων έως και το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους – αποτελεί σημαντική απειλή για την υγεία και το κλίμα. Το… κοκτέιλ ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους εξωτερικούς χώρους και στο εσωτερικό των νοικοκυριών προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, καρκίνο του πνεύμονα και οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Μόνο η έκθεση στην εξωτερική ρύπανση των πόλεων ενοχοποιείται για 4,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες
Green |

Τζον Κέρι: «Καμπανάκι» για το κλίμα – Εύσημα στην Ελλάδα για τις πράσινες πρωτοβουλίες

Ως το καταλληλότερο μέρος «για να εστιάσουμε στην υπαρξιακή πρόκληση για τους ωκεανούς μας και την αδυσώπητη σύνδεση τους με την κλιματική κρίση» χαρακτήρισε την Αθήνα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.