Με κεκτημένη ταχύτητα από το 2020 η παγκόσμια αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων κινήθηκε ανοδικά κατά 13,2% το β’ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC.

Μάλιστα, η αγορά κινήθηκε ανοδικά πάνω από την πρόβλεψη της IDC, η οποία υπολόγιζε την ανάπτυξη στο 12,5%. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC) το σύνολο των κατασκευαστών παρέδωσαν 313,2 εκατομμύρια συσκευές κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, απόδειξη ότι η αγορά έχει επανέλθει σε κατάσταση συνεχούς ανάπτυξης.

Το σύνολο των επιμέρους γεωγραφικών αγορών κινήθηκε ανοδικά με εξαίρεση την Κίνα, όπου η απουσία λανσαρίσματος νέων συσκευών κορυφαίων επιδόσεων, η χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση και η επιπλέον πτώση της Huawei οδήγησαν την κινεζική αγορά σε ύφεση της τάξης του 10%, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Δύο αποχωρήσεις που άλλαξαν το τοπίο

Με τις παραδόσεις συσκευών εκ μέρους της Huawei να βαίνουν μειούμενες και την πρόσφατη αποχώρηση της LG Electronics από την αγορά των smartphones, υπάρχει διαθέσιμος χώρος για τις υπόλοιπες εταιρείες να αυξήσουν τα μερίδιά τους. Το αποτέλεσμα των αλλαγών ήταν να υπάρξουν μια σειρά από ανακατατάξεις ανάμεσα στις υπόλοιπες εταιρείες.

Χαρακτηριστικότερη όλων η άνοδος της Xiaomi στη δεύτερη θέση των μεριδίων αγοράς, για πρώτη φορά εντός του 2021, περιορίζοντας την Apple στην τρίτη θέση. Στις αγορές όπου η Huawei και η LG είχαν ισχυρή παρουσία (σε Κίνα και ΗΠΑ αντίστοιχα), οι κατασκευαστές αντιμετώπιζαν διαφορετικές προκλήσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Motorola, TCL και OnePlus βίωσαν ετήσια ανάπτυξη που δεν είχαν επιτύχει ποτέ πριν στο παρελθόν, αλλά το κατάφεραν μετά την αποχώρηση της LG. Αντίθετα, στην Κίνα, οι συνήθεις ύποπτοι, Xiaomi, OPPO, Vivo και Apple συνέχισαν να εκμεταλλεύονται την ταχεία καθίζηση της Huawei.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, παγκοσμίως όλα τα κινεζικά brands αναπτύσσονται ταχέως, με την Xiaomi να ξεχωρίζει και να επιδεικνύει επιδόσεις ρεκόρ με ετήσια ανάπτυξη τριμήνου της τάξης του 86,6%. Ακολουθεί η Realme, με την ανάπτυξη από χρόνο σε χρόνο να είναι της τάξης του 149%. Σημειώνεται ότι το 75% των παραδόσεων της συγκεκριμένης εταιρείας προέρχεται από αγορές εκτός Κίνας. Καθώς όλα τα κινεζικά brands επικεντρώνουν σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, ο ανταγωνισμός συνεχώς αυξάνεται για εταιρείες όπως η Samsung που επίσης δραστηριοποιούνται εκεί.

«Η αγορά των smartphones είχε την τύχη να μην επηρεαστεί στον ίδιο βαθμό με τις σημαντικές ελλείψεις σε ημιαγωγούς, όπως έγινε με την αυτοκινητοβιομηχανία, τους προσωπικούς υπολογιστές και τις τηλεοράσεις», δήλωσε ο Ράιαν Ριθ, αντιπρόεδρος της IDC και υπεύθυνος για τους Mobile and Consumer Device Trackers της εταιρείας.

«Η πανδημία απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ότι την έχουμε αφήσει πίσω μας, ωστόσο οι καταναλωτές σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζουν να δείχνουν ανάγκη για φορητές συσκευές, αλλά και τη θέληση να ξοδέψουν για να τις αποκτήσουν. Οι παραδόσεις 5G συσκευών ανεβαίνουν, ειδικά καθώς οι τιμές πέφτουν, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές προς το παρόν δεν αγοράζουν μόνο λόγω του 5G. Αγοράζουν επειδή χρειάζονται μία συσκευή αντικατάστασης και σε κάποιες περιπτώσεις αγοράζουν smartphone για πρώτη φορά», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της IDC.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ για τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Τρίτη Ηλικία»
Ταμείο Ανάκαμψης |

Ταμείο Ανάκαμψη - ΕΣΠΑ: Εργαλεία για τις «Ψηφιακές Δεξιότητες για την Τρίτη Ηλικία»

Η ανάγκη περισσότερων εργαλείων και εκπαιδευτικών δράσεων για την ανάπτυξη και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ατόμων τρίτης ηλικίας, τονίστηκε σε συζήτηση στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ

Ελβετία – Προσφορά 4,4 εκατ. δολ. στην UNCTAD για ηλεκτρονικό εμπόριο και ψηφιακή οικονομία
Διεθνή |

UNCTAD: 4,4 εκατ. δολ. από την Ελβετία για e-trade και ψηφιακή οικονομία

Συνεισφορά ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων (4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα) στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακής οικονομίας της UNCTAD, ανακοίνωσε η Ελβετία. Τα κεφάλαια που θα διατεθούν μέσω της Ελβετικής Κρατικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) θα στηρίξουν την τεχνική συνεργασία του προγράμματος, την έρευνα και τις δραστηριότητες έως το 2024. Η UNCTAD και η Ελβετία υπέγραψαν […]

Τι τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών στο διαδίκτυο αυτό το καλοκαίρι
Τεχνολογία |

Τι τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών στο διαδίκτυο αυτό το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι του 2021, το TikTok κατάφερε να ξεπεράσει το WhatsApp στη λίστα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν περισσότερο τα παιδιά. Η δημοτικότητα του Instagram συνέχισε να μειώνεται, ενώ η Eurovision έγινε δημοφιλής.

Συνάντηση Μητσοτάκη με βραβευμένους «startuppers»
Startups |

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με βραβευμένους «startuppers»

Πρόκειται για την εταιρεία «Swim.me» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Φοιτητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με το «έξυπνο» σκουφάκι για άτομα με προβλήματα όρασης και την «FlowOn» που κέρδισε το δεύτερο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με την «έξυπνη βρύση» που καταπολεμά τη σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων

ΔΕΘ – Το νέο πληροφοριακό σύστημα Universis από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Τεχνολογία |

ΔΕΘ: Το νέο σύστημα Universis από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα που αναπτύχθηκε από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΔΠΘ σε συνεργασία με το ΑΠΘ και στοχεύει στην ολοκληρωμένη, απλούστερη και αποτελεσματική διαχείριση των ακαδημαϊκών διαδικασιών.

SpaceX – Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τους ερασιτέχνες αστροναύτες
Τεχνολογία |

Τι προβλέπει το πρόγραμμα για τους ερασιτέχνες αστροναύτες του SpaceX

«Κάποτε οι αστροναύτες της NASA θα αποτελέσουν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα», δήλωσε ο Mason Peck του Πανεπιστημίου Cornell, καθηγητής μηχανικής που υπηρέτησε ως επικεφαλής τεχνολόγος της NASA πριν από σχεδόν μια δεκαετία