Προκαταρκτική έρευνα ξεκινά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής αποτέλεσαν δημοσιεύματα καθώς και αναφορά δικηγόρου με την οποία θέτει μία σειρά ερωτημάτων.

Όπως:

  • Ξεκίνησε( όπως διαδίδεται) η φωτιά από μετασχηματιστή;
  • Είναι αληθές όπως αναφέρθηκε σε τηλεοπτικό σταθμό στις 4.8.2021, ότι σε πολλές περιοχές (όπως πχ. Βαρυμπόμπη) δεν μπορούσαν να γίνουν εναέριες ρίψεις, διότι υπήρχαν πυλώνες υψηλής τάσης;
  • Είναι συμβατό για την δημόσια υγεία και ασφάλεια να υπάρχουν μη υπογειοποιημένοι πυλώνες υψηλής τάσης εντός αστικού ιστού;

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικών Γιώργο Νούλη.

Ειδικοί, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι αναφέρουν και καταγγέλλουν πως η καύσιμη ύλη σε πολλά σημεία αυτών των περιοχών αποτελούσαν βραδυφλεγείς «πυριτιδαποθήκες», στοιχείο που τροφοδότησε και γιγάντωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να κινηθεί ανεξέλεγκτα με καταστροφικά αποτελέσματα.

Κάποια σημεία ήταν ανάμεσα στα 18 που είχαν επισημανθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα, και κρίθηκαν επιβεβλημένες οι εργασίες καθαρισμού.

Η ειδική κινητοποίηση εργασιών καθαρισμού με την επωνυμία «Δρυάδες» διάρκειας 80 ημερών, για 11 «κόκκινους» δήμους είχε λήξει στις 30 Ιουλίου, αλλά αρκετοί από αυτούς παρέμεναν με επικίνδυνα… προσανάμματα.

Σιγοκαίνε διάσπαρτες εστίες

Με το πρώτο φως της μέρας συνεχίζονται και πάλι οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες που σιγοκαίνε χωρίς ενεργό μέτωπο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, επισήμανε την ανάγκη να ελεγχθούν οι πυρκαγιές τις αμέσως επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι το ρίσκο της αναζωπύρωσης είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι έχουμε δει έως σήμερα, λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονται το Σαββατοκύριακο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 3 Φεβρουαρίου κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών. Για τραγωδία κάνουν λόγο οι κάτοικοι που είδαν τους κόπους μια ζωής να χάνονται στις φλόγες.

«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα τι έχει συμβεί. Ακόμα καπνίζουν τα καμένα. Ευτυχώς βρήκαμε τον σκύλο μας ζωντανό στον κάτω όροφο. Ελπίζω να αποδοθούν ευθύνες. Έχουν γίνει βίωμα πια οι φωτιές στην Ελλάδα. Δεν περιφρουρήθηκαν οι περιουσίες μας» λέει στην ΕΡΤ και στον ρεπόρτερ Κώστα Παπαδόπουλο, κάτοικος που έχασε το σπίτι της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης