Νύχτες πύρινου ολέθρου: με αυτές τις λέξεις που θυμίζουν εικόνες Αποκάλυψης μπορεί να αποτυπωθεί η απίστευτη τραγωδία με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκαλούν τα τεράστια πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στην Αττική, την Εύβοια και τη Μάνη, οι κάτοικοι έζησαν άλλη μία νύχτα κόλασης με εκκενώσεις σπιτιών, κατεστραμμένες περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασών να έχουν γίνει στάχτη μέσα σε λίγες ώρες.

Ακόμη μία νύχτα τρόμου

Οι βορειοανατολικές περιοχές της Αττικής έζησαν ακόμη μία νύχτα τρόμου, με τα μέτωπα της φωτιάς να σαρώνουν την περιοχή των Αφιδνών και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, να περνούν την Εθνική Οδό και να συνεχίζουν κυριολεκτικά τον πύρινο καλπασμό τους προς τον Αγιο Στέφανο και τον Διόνυσο. Οι άνθρωποι ανήμποροι να αντιδράσουν και τα μέσα πυρόσβεσης να αδυνατούν να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα.

Το πύρινο μέτωπο κινήθηκε από αργά χθες Πέμπτη το βράδυ προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ ήταν συνεχείς οι αναζωπυρώσεις.


Από το μέτωπο της βόρειας Αττικής, εφιαλτικές είναι οι εικόνες που έστειλε ο απεσταλμένος του in.gr, Δημήτρης Πέρρος

Δυστυχώς, τα πεζοπόρα τμήματα δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς με αποτέλεσμα να ενωθούν τα πύρινα μέτωπα στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό

Προηγουμένως, μάλιστα, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό από την Κηφισιά έως τα Οινόφυτα. Εξαιτίας της νέας κατάστασης στην περιοχή, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων και στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομάκρυναν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο

Επίσης, η κυκλοφορία διακόπηκε στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα, στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Λίγο μετά τις 23.00 χθες Πέμπτη εστάλη επείγουσα ειδοποίηση σε όσους βρίσκονται σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Ταξιάρχες, Αγ. Γεώργιο ή Πουρίθι να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας» έγραφε μήνυμα του 112 που προωθήθηκε τα μεσάνυχτα.

Προηγουμένως, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου και σύμφωνα με ειδοποίηση που εστάλη στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της περιοχής καλούνταν να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες.

«Η φωτιά στο Καπανδρίτι»

«Η φωτιά πέρασε από τις Αφίδνες απέναντι στο Καπανδρίτι. Προληπτικά για να είμαστε έτοιμοι, θα εκκενωθούν Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και Αγιος Στέφανος για να είμαστε έτοιμοι να μην έχουμε προβλήματα», είπε ο κ. Πατούλης μιλώντας στο MEGA.

«Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές, δίνουμε μια μεγάλη μάχη», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Πατούλη:

Συναγερμός σήμανε και στον Διόνυσο όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καλαφατέλη, «οι πυροσβέστες δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τη φωτιά».

Οι δηλώσεις του δημάρχου Διονύσου:

«Στόχος είναι να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες. Είναι μία δύσκολη νύχτα, περιμένουμε να πέσει το φως της μέρας για να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Διονύσου.

Αφησαν πίσω τις περιουσίες τους

Με βαλίτσες και λίγα πράγματα στα χέρια τους οι κάτοικοι των Αφιδνών αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις περιουσίες τους καθώς η πυρκαγιά εξαπλωνόταν με τεράστια ταχύτητα στη δυτική περιοχή παραπλεύρως της Εθνικής Οδού.

Μαζί τους πήραν και τα ζώα τους, προκειμένου να τα σώσουν από το μένος της καταστροφικής φωτιάς και κατευθύνθηκαν προς τον Αγιο Στέφανο.

Η κατάσταση στο σημείο ήταν αποπνικτική, καθώς στην Εθνική Οδό, απ’ όπου πέρασαν οι φλόγες, κυριολεκτικά «έβρεχε φωτιά».

Οι φλόγες συνέχισαν να καίνε ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους. Το πύρινο μέτωπο κινείτο ανεξέλεγκτα καθώς οι φλόγες, έχοντας περάσει από Δροσοπηγή και Κρυονέρι, απείλησαν τις Αφίδνες.

«Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση και τραγική. Η φωτιά έχει κυκλώσει το χωριό των Αφιδνών», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης.

Καίγονται σπίτια στις Αφίδνες – Δείτε το βίντεο:

«Ζητάμε εδώ και μια ώρα πυροσβεστικά και υδροφόρες. Η φωτιά θα κάψει το χωριό των Αφιδνών. Εχουμε εκκενώσει τα χωριά», τόνισε.

«Βοηθήστε τις Αφίδνες, καίγονται»

Νωρίτερα, δραματική έκκληση στην πυροσβεστική να στείλουν πυροσβεστικά απηύθυνε και ο πρόεδρος της κοινότητας Αφιδνών, Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος.


Η πύρινη απειλή σε απόσταση αναπνοής από μελίσσια στο Καπανδρίτι (φωτογραφία SOOC)

«Η φωτιά έχει περάσει την Εθνική, έχει αρχίσει και μπαίνει στο χωριό η φωτιά και δεν υπάρχει κανένα πυροσβεστικό αυτήν τη στιγμή. Είμαστε ανοχύρωτο χωριό», είπε στο MEGA.

«Βεβαίως απειλούνται σπίτια και επιχειρήσεις» συμπλήρωσε. Ακόμη, εξήγησε πως η φωτιά βρίσκεται στην πλευρά του Καπανδριτίου και, όπως είπε, «έρχεται προς το Καπανδρίτι, όμως πηγαίνει και προς τον Αγιο Στέφανο».

Οι δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Αφιδνών:

«Βοηθήστε τις Αφίδνες, καίγονται», τόνισε.

Εικόνες Aποκάλυψης στην Εύβοια

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Εύβοια όπου «H Αγία Αννα, η Κεράμεια και η Παλαιόβρυση κάηκαν», σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαντουδίου Γιώργο Τσαπουρνιώτη, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση στους κατοίκους του δήμου να εγκαταλείψουν τις ύστατες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διάσωση των περιουσιών τους καθώς, όπως είπε «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη ζωή».

Οι δηλώσεις του δημάρχου Μαντουδίου:

Ο ίδιος επισήμανε ότι πλέον οι πύρινες γλώσσες έφτασαν στο κύμα και η παραλία φλέγεται από 2-3 μέτωπα.

Οπως φαίνεται και στο βίντεο που κυκλοφόρησε γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή, πολλοί κάτοικοι έχουν διανυκτερεύσει στην παραλία και ανήμποροι να αντιδράσουν βλέπουν τις φλόγες να «καταπίνουν» τον τόπο τους.

Πρόκειται για σοκαριστικές εικόνες, από αυτές που πνίγουν τα λόγια, οι οποίες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και δείχνουν τις τεράστιες πύρινες γλώσσες να έχουν περικυκλώσει την Εύβοια και να κατακαίουν την Αγία Αννα.

Στις ξαπλώστρες

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν ξαπλώσει στις ξαπλώστρες της παραλίας, με τις εικόνες να θυμίζουν τις τραγικές στιγμές που είχαν βιώσει οι κάτοικοι στο Μάτι.

Από το βίντεο γίνεται αντιληπτό πως η πυρκαγιά δεν είναι και τόσο μακριά, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Στην παραλία

Οι κάτοικοι της Αγίας Αννας συγκεντρώθηκαν στην παραλία καθώς η περιοχή εκκενώθηκε.

Οπως ανέφερε στον Alpha ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν.

Ειδικότερα, η επιχείρηση με τα σκάφη ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην Εύβοια ώστε οι κάτοικοι των χωριών που απειλούνται από τη μεγάλη φωτιά να σώσουν τις ζωές τους.

Η φορά των ανέμων άλλαξε στη διάρκεια της νύχτα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να κατευθυνθεί προς Σκεπαστή, Κεραμεία και Αγία Αννα.

«Οι προσπάθειες απέτυχαν, εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας» ανέφερε στο δραματικό μήνυμά του ο δήμαρχος Μαντουδίου στο OPEN, λέγοντας πως συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί.

Δοκιμάζεται η Μάνη

Από τις πύρινες φλόγες δοκιμάζεται και η Μάνη όπου σήμερα τη νύχτα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης για συνολικά επτά οικισμούς.

Πρόκειται για το Βαθύ, τις Καμάρες, την Κρίνη, τη Γέρμα, το Κρυονέρι, τον Καρβελά και το Σκαμνάκι. Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί και το χωριό Καρβελάς.

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα δασική έκταση στις περιοχές Πολυάραβο, Σιδηρόκαστρο, Καρυούπολη και στο χωριό Τόμπρα.

Για τρίτη ημέρα

Πρόκειται, σύμφωνα με το flynews.gr, για μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο.

Το πύρινο μέτωπο, ενεργό εδώ και δύο ημέρες, όχι μόνο δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί, αλλά γίνεται συνεχώς πιο απειλητικό.

Η φωτιά επεκτείνεται πολύ γρήγορα και η Πυροσβεστική με τη Λιμενική Αρχή Γυθείου ενημερώνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

Στον Αγιο Νικόλαο πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου Λακωνίας, στο οποίο συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των δήμων του νομού, με σκοπό να υπάρξει βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη Μάνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας