Στα 174 δισ. δολάρια έφτασαν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, αν και το ποσό αυτό απέχει ακόμη αρκετά από το να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κλιματικής αλλαγής, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Bloomberg. Η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλλει να προκληθούν μεταξύ άλλων καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπως δείχνουν οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Σε απόλυτες τάξεις μεγέθους, πρόκειται για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντιστοιχούν στο ΑΕΠ ολόκληρης της Ουγγαρίας (176 δισ. δολ) και πλησιάζουν το ΑΕΠ της Ελλάδας (210 δισ. δολ). Το ποσό αυτό ήταν 1,8% υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο αλλά παραμένει κατά 7% χαμηλότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του BloombergNEF.

Πρόκειται για επενδύσεις σε ηλιακά και αιολικά πάρκα και σε άλλες πράσινες τεχνολογίες. Η μικρή αυτή αύξηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BloombergNEF, δείχνει ότι ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξακολουθεί να οδηγεί τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες και σε άλλα κόστη που έχουν καταγραφεί φέτος λόγω της πανδημίας. Επίσης χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου ότι το ποσό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που χρειάζεται να επενδυθεί ώστε χώρες και εταιρείες να πιάσουν τις επόμενες δεκαετίες τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το πρώτο μισό του 2020 και του 2021 συγκρίνονται θετικά με αυτές του 2018 και του 2019 όταν οι συνολικές επενδύσεις δεν είχαν ξεπεράσει τα 139 και τα 137 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι επενδύσεις σε ηλιακά πάρκα αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση. Αντίθετα, οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα υποχώρησαν.

Όσον αφορά ειδικά τα φωτοβολταϊκά, το χρήμα που έπεσε το πρώτο εξάμηνο φέτος ήταν περισσότερο από όσο τα προηγούμενα χρόνια αν και ήταν λιγότερο σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Όπως σημειώνεται οι επενδύσεις σε ηλιακά πάρκα συχνά αυξάνονται τα δεύτερο μισά αρκετών ετών, προκειμένου να επιτευχθούν στόχοι δωδεκαμήνου που έχουν τεθεί στις αρχές τους. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις σε ηλιακά πάρκα στην Κίνα αυξήθηκαν στα 4,9 δισ. δολ από 2,8 δισ. το πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Το μεγάλο άλμα σε τέτοιες επενδύσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οφείλεται σε έργα που ξεκίνησαν κρατικές εταιρείες της Κίνας όπως οι China

Energy Investment Corp. and Huanghe Hydropower. Αντίθετα, όπως σημειώνεται, η εικόνα στην Ευρώπη είναι πιο θολή λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων αν και η πρόοδος είναι συνεχής.

Οι επενδύσεις σε αιολικά έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 τα 58 δισ. δολ ισοφαρίζοντας τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2018 και το 2019. Το ποσό όμως ήταν μειωμένο σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2020 καθώς τότε οι σχετικές επενδύσεις είχαν φτάσει τα 85 δισ. δολ. Η Κίνα εξακολούθησε να ηγείται καθώς εκεί έπεσε χρήμα 21 δισ. δολ για τα αιολικά πάρκα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το 36% των συνολικών επενδύσεων σε αιολικά πάρκα το διάστημα αυτό προήλθε επίσης από Ευρωπαϊκές χώρες, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στη Φιλανδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα