Ωραίο καλοκαίρι το φετινό… Εκεί που εύχεσαι να τη σκαπουλάρεις και να μην σε … «αγγίξει» η μετάλλαξη Δέλτα για να πας μερικές μέρες διακοπές ( να σε δει λίγο ο ήλιος βρε αδελφέ ), βρίσκεσαι να μην μπορείς να αναπνεύσεις μέσα στο σπίτι σου που έχει μετατραπεί σε …θάλαμο αερίων από την κάπνα και τα αιωρούμενα σωματίδια.

Και έχεις και τους γιατρούς να σου λένε προσοχή στα παιδιά. Ωραία, θα πατήσω ένα κουμπί να μην αναπνέουν, να μην ανοίγουν τα πατζούρια να μην κινούνται…

Άλλο ένα καλοκαίρι καταστροφής. Τα « όμορφα δάση όμορφα καίγονται», λέω παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας « τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται. Ναι, τα όμορφα δάση. Τα όμορφα δάση που αφέθηκαν στην τύχη τους… Διαχείριση μηδέν. Ήμουν νιος και γέρασα, και για άλλο ένα καλοκαίρι είμαι στο ίδιο έργο θεατής (!).

Πολλές φορές ( τι πολλές, τις περισσότερες) φορές έχω την αίσθηση πως για τους περισσότερους από τους διοικούντες η κλιματική αλλαγή είναι απλώς τρεις λέξεις. Κι ας ανήκει η Ελλάδα στην πεντάδα των χωρών της ΕΕ, στην οποία αντιστοιχεί το 80% των καμένων εκτάσεων.

Ο τίτλος της ανακοίνωσης της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF τα λέει όλα σε 9 μόλις λέξεις. Τι λέει; « Ας αλλάξουμε μυαλό πριν να είναι (πάλι) πολύ αργά».

-«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις πυρκαγιές, ώστε τα μεσογειακά δάση να γίνουν πιο ανθεκτικά στις προκλήσεις της όλο και πιο έντονης κλιματικής κρίσης», μου λέει, ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δημήτρης Καραβέλλας.

Γιατί τα λέει αυτά; Επειδή, είναι πλέον σε όλους γνωστό, πως οι αυξανόμενες θερμές μέρες και τα όλο και πιο συχνά επεισόδια καύσωνα, οι επαναλαμβανόμενες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και οι έντονοι άνεμοι μειώνουν δραματικά την υγρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, αυξάνοντας τις ημέρες με υψηλό κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς και τελικά την τρωτότητα στα δάση, αλλά και τις καλλιέργειες που καίγονται με μεγαλύτερη ένταση σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια μέσα στα χρόνια.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας είναι ξεκάθαρος: στη Μεσόγειο δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τις δασικές πυρκαγιές. Μπορούμε όμως να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση, όλων μας.

Ακούει κανείς από τους υπευθύνους; Αν όχι, να μας πούνε που πουλάνε φθηνές αντιασφυξιογόνες μάσκες για να καθόμαστε σπίτια μας …

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion