
Ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την ανάγκη ταχύτερου ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ειδικά των μεσαίων και μικρότερων (ΜμΕ). Τα δύο προγράμματα αναμένεται να επιδοτήσουν τις ψηφιακές επενδύσεις και την ψηφιακή καινοτομία με σημαντικούς πόρους. Ομως, είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες να καινοτομήσουν προχωρώντας σε ευρύ μετασχηματισμό της λειτουργίας τους με προηγμένα ψηφιακά εργαλεία;
Η αναβάθμιση της τεχνολογικής ωριμότητας των επιχειρήσεων αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση. Η πρόκληση όμως δεν αφορά τον όγκο των επενδύσεων αλλά το είδος. Παρά τον αξιοσημείωτο όγκο τεχνολογικών επενδύσεων (12η θέση στην ΕΕ), η Ελλάδα καθυστερεί σημαντικά τη μετάβασή της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Δύο είναι οι κύριες αιτίες της υστέρησης.
- Οι τεχνολογικές επενδύσεις συνεχίζουν να εστιάζουν σε συστήματα παρωχημένων δυνατοτήτων. Ενδεικτικά, μόλις το 3% των επιχειρήσεων επενδύει σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έναντι 45% στις υπόλοιπες προηγμένες χώρες.
- Ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις προμηθεύονται σύγχρονες τεχνολογίες, τις υπο-αξιοποιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συστήματα ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων. Παρότι η προμήθειά τους είναι διαδεδομένη (12η θέση στην ΕΕ), μόλις το 39% των επιχειρήσεων έχουν διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αξιοποιούν τα συστήματα αυτά. Ανάλογες πρακτικές παρατηρούνται στη διαχείριση στόλου οχημάτων, στο ψηφιακό marketing, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις, στην εξυπηρέτηση του πελάτη.
Κάθε ρεαλιστική προσέγγιση χρηματοδότησης του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να λάβει υπόψη τις ανάγκες των ελληνικών ΜμΕ. Μπορεί ορισμένες επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για το ψηφιακό άλμα και την καινοτομία, όμως αρκετές παραμένουν σε οικονομική δυστοκία και δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τεχνολογικές ανάγκες τους.
Η ψηφιακή σύγκλιση των ελληνικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες στην ΕΕ σίγουρα παραμένει κεντρική επιδίωξη. Ομως ο μετασχηματισμός πρέπει να προσφέρει επιλογές, ανάλογα με τις ανάγκες και σίγουρα περνάει από τρία στάδια:
Αναβάθμιση των βασικών ψηφιακών συστημάτων, με νέα εργαλεία διοίκησης, ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακής εξυπηρέτησης των πελατών, διασύνδεσης με προμηθευτές, διαχείρισης αποθηκών, ηλεκτρονικών πληρωμών, αξιοποίησης cloud.
Εξελιγμένος και ψηφιακά ελεγχόμενος εξοπλισμός παραγωγής, για την αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής με ρομποτικούς αυτοματισμούς, την ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την προληπτική συντήρηση μηχανημάτων.
Συστήματα αιχμής και υψηλής καινοτομίας, με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, Blockchain, Big data, IoT, εικονικής πραγματικότητας, digital twins.
Οπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του παρατηρητηρίου ψηφιακού μετασχηματισμού του ΣΕΒ, το 85% των θέσεων εργασίας του 2030 δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, ενώ 4 στα 10 σημερινά επαγγέλματα θα αλλάξουν περιεχόμενο εξαιτίας του αυτοματισμού.
*Ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής ΣΕΒ.


Latest News

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο