
Σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας προχώρησαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ο Καναδάς, ακριβώς ένα χρόνο μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας. Παράλληλα, η Λετονία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα σύνορα της με τη Λευκορωσία και να ξεκινήσει την κατασκευή ενός φράχτη που θα προστατεύει καλύτερα τα σύνορα της και θα απωθεί την εισροή μεταναστών.
Η κίνηση από Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Οτάβα ήταν πιθανότατα συντονισμένη, υπό την καθοδήγηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χρησιμοποίησε και πάλι βαριά γλώσσα αναφερόμενος στο καθεστώς Λουκασένκο.
Οι ίδιες οι ΗΠΑ, με προεδρικό διάταγμα, προχωρούν στο μεγαλύτερο γύρο κυρώσεων έως σήμερα σε βάρος προσώπων και οντοτήτων της Λευκορωσίας, στοχοθετώντας την οικονομία της χώρας, αλλά και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή μετά το πρόσφατο επεισόδιο με την Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια.
Τις κυρώσεις χαιρέτησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία πρόσφατα ταξίδεψε σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον, επιδιώκοντας μεγαλύτερη στήριξη. Αντιθέτως υπεροπτική στάση διατήρησε το Μινσκ, με τον ίδιο τον Λουκασένκο να καταφέρεται καταρχάς εναντίον των βρετανικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, σχολίασε πως το Λονδίνο θα πρέπει να «πνιγεί» μασώντας τις κυρώσεις του και χαρακτήρισε τη Βρετανία… σκυλάκι των Αμερικανών.
Οι χώρες της Βαλτικής έχουν αισθανθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τα αντιμέτρα που έχει δρομολογήσει ο Λουκασένκο, κυρίως μετατρέποντας σε όπλο τις μεταναστευτικές ροές προς τη Βαλτική και την Πολωνία, άρα κατ’ επέκταση προς την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία έχουν περάσει, μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 4.000 μετανάστες, κυρίως από το Ιράκ.
Το θέμα αυτό έχει προβληματίσει το Βίλνιους που ήδη σήμερα ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, αύριο αναμένεται να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα σύνορα της Λετονίας με τη Λευκορωσία, ενώ δρομολογείται και η κατασκευή φράχτη στα σύνορα.
Εξάλλου, υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών, το Ιράκ σταμάτησε όλες τις πτήσεις από τη χώρα προς το Μινσκ. Οι μετανάστες που περνούν από τα σύνορα της Λευκορωσίας είναι κυρίως Ιρακινοί, Σύριοι, αλλά και από αφρικανικές χώρες.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα