Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα νέα από την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έδωσαν ένα πρόσκαιρο σήμα πως πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στην κορυφή του.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,42% στις 474,32 μονάδες. Τα μεγαλύτερη κέρδη κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος με κέρδη 1,1%, ενώ θετικές τάσεις επικράτησαν στους περισσότερους επιμέρους κλάδους και ευρωπαϊκές αγορές.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,83 % στις 7.220,14 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 κέρδισε 0,35% στις 15.826,09 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο κατά 0,55% στις 6.857,99 μονάδες. Κέρδη και για την περιφέρεια, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με άνοδο 0,98% στις 26.457,06 μονάδες.

Οι αγορές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού έκλεισαν με μεικτή εικόνα.

Με βραδύτερο ρυθμό αυξήθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο πληθωρισμός διατηρείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και της ισχυρότερης ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο ΔΤΚ αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,5% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,9% τον Ιούνιο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτος σημείωσε αύξηση 5,4%. Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 4,3% σε ετήσια βάση από 4,5% τον Ιούνιο.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού έδειξε μεν άνοδο αλλά όχι στο επίπεδο που φοβούνταν οι επενδυτές εάν αφαιρεθεί ο τομέας των τροφίμων και της ενέργειας.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι ο μη εναρμονισμένος  ΔΤΚ ανήλθε στο 3,8% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας μηνιαία άνοδο 0,9%. Τα στοιχεία για τον εναρμονισμένο διαμορφώθηκαν σε  3,1% και 0,5%, αντίστοιχα.

Σήμερα Τετάρτη ανακοίνωσαν τα εταιρικά κέρδη τριμήνου οι εταιρείες E.On, Thyssenkrupp, Uniper, ABN AMRO, Prudential, Deliveroo και Admiral Group. Η μετοχή της ABN AMRO σημείωσε άνοδο 7,7% καθώς ανακοίνωσε κέρδη δεύτερου τριμήνου 393 εκατ. Ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης το σχέδιο της  για την πληρωμή μερισμάτων.

Στην κορυφή του Stoxx 600 βρέθηκε  η ​​βρετανική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Meggitt καθώς κατέγραψε άνοδο πάνω από 17%. Η εταιρεία  μετά την ανακοίνωση ότι έχει λάβει μια ανεπιθύμητη προσφορά εξαγοράς από την ανταγωνίστρια εταιρεία στις ΗΠΑ TransDigm. Σύμφωνα με την πρόταση η αμερικάνικη εταιρεία αποτιμά τη Meggitt στις 900 πένες ανά μετοχή, υψηλότερο τίμημα από τις 800 πένες ανά μετοχή που ισχύει στη συμφωνία με την Parker-Hannifin.

Στο ναδίρ των αποδόσεων του ευρωπαϊκού δείκτη μπλε τσιπ, βρέθηκε η βρετανική Quilter. Η μετοχή της σημείωσε πτώση της τάξης του 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες