«Προς το παρόν, το σερί των μεγάλων εκπλήξεων για τον πληθωρισμό έχει τελειώσει. Ωστόσο μένει να δούμε, αν έχει τελειώσει οριστικά και η περίοδος των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων», με αυτά τα λόγια οι αναλυτές της Jefferies, Ανέτα Μαρκόφσκα και ο Τόμας Σίμονς σχολιάζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για την πορεία του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα χρήματα που κατέβαλαν οι Αμερικανοί καταναλωτές για να αγοράσουν μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο με πιο ήπιο ρυθμό, αν και όχι αρκετά για να παρέχουν σημαντική ανακούφιση.

Ειδικότερα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 5,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 4,3% από τον Ιούλιο του 2020.

Πιέσεις τιμών

Στην αύξηση του δείκτη τον Ιούλιο συνέβαλαν οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, της στέγασης και των νέων οχημάτων. Στον αντίποδα τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτων μειώθηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, των ακριβών τιμών, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς στον αλυσίδα τροφοδοσίας και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, μετακυλίοντας το κόστος καταναλωτές.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι ορισμένες από τις αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και με τις στρεβλώσεις της έλλειψης πρώτων υλών αρχίζουν να υποχωρούν.

Για παράδειγμα οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των φορτηγών δείχνουν να αποκλιμακώνονται.

Στη Fed

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να ρίξουν άφθονο νερό στον μύλο της συζήτησης αναφορικά με το tapering με τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι επί τοις ουσίες μοιρασμένοι σε τρία στρατόπεδα:

Τα «γεράκια», που επιθυμούν να αρχίσει άμεσα ο περιορισμός στην στήριξη της οικονομίας και στην αγορά ομολόγων, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, τα «περιστέρια» που ζητούν να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης και οι μετριοπαθείς, που αναμένουν…

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα αποδειχθεί τελικά προσωρινός, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα αρχίσει το tapering.

Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη για να ανακάμψει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ σε τέτοιο βαθμό ώστε η Federal Reserve να μειώσει τη στήριξή της στην οικονομία, αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν.

Ο Μπάρκιν είναι μια από τις μετριοπαθείς φωνές στη συζήτηση για το πότε θα πρέπει να αρχίσει ο περιορισμός στις μηνιαίες αγορές ομολόγων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα , 120 δισ. δολαρίων. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπάρκιν μέλος της επιτροπής καθορισμού πολιτικής της Fed, συμφωνεί ότι η χώρα σημειώνει πρόοδο σε ό,τι αφορα την αγορά εργασίας, και πλησιάζει το επίπεδο που έχει θέσει η Fed πριν αρχίσει το τάπερινγκ.

«Πλησιάζουμε… Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα είναι αυτό. Όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό, υποστηρίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε tapering και να επιστρέψουμε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπει η οικονομία », δήλωσε ο Μπάρκιν.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, σηματοδοτώντας ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να κάνουμε πίσω σε ότι αφορά την υποστήριξη που παρέχεται μέσω της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτι, Έστερ Τζορτζ.

Και πρόσθεσε ότι η η ισχυρή στήριξη που προσφέρεται μέσω της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής βοήθησε στην έξοδο της οικονομίας από την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά πλέον απαιτείται λιγότερη βοήθεια τώρα που πολλοί καταναλωτές έχουν αποθηκεύσει μετρητά και η αγορά εργασίας ανακάμπτει
«Με την ανάκαμψη να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρέπει να ακολουθήσει μια μετάβαση από την έκτακτη προσαρμογή νομισματικής πολιτικής σε πιο ουδέτερες ρυθμίσεις», δήλωσε.

Μία ημέρα πριν  ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι προβλέπει πως ο περιορισμός του ρυθμού αγοράς ομολόγων θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο, αλλά δεν αποκλείει αυτό να γίνει νωρίτερα αν η αγορά εργασίας συνεχίσει τον πρόσφατο τρομερό ρυθμό βελτίωσης.

Επιπλέον, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη επιτύχει το όριο του 2% της Fed, σύμφωνα με τις ξεχωριστές εκτιμήσεις τους. Αυτή είναι μία από τις δύο απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται προτού ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ξεκινήσει το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Dallas Fed, Ρόμπερτ Κάπλαν, επισημαίνοντας πως το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο.

«Θα υποστήριζα την αναπροσαρμογή των αγορών (ομολόγων) γρήγορα, όμως όταν ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναπροσαρμογής, θα προτιμούσε αυτό να γίνει σταδιακά» σχολίασε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα, ο κ. Κάπλαν είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό του, επισημαίνοντας πως η Fed θα πρέπει να μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά τουλάχιστον δέκα δισ. δολάρια κάθε μήνα και κατά 5 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων που έχουν ενέχυρο στεγαστικά δάνεια, με στόχο να τερματίσει συνολικά το πρόγραμμα μέσα σε ένα οκτάμηνο περίπου. Αυτή τη στιγμή η Fed δαπανά περίπου 80 δισ. δολάρια το μήνα για την αγορά των πρώτων και άλλα 40 δισ. δολάρια για τα δεύτερα.

Τι βλέπουν οι καταναλωτές

Έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι προσδοκίες για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αυξήθηκαν σε υψηλό οκταετίας.

Η πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες έχει επιπτώσεις στην πολιτική τόσο για τη Fed, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, όσο και για τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτές τονίζουν ότι αν οι πληθωριστικές πιέσεις αναδειχθούν πιο επίμονες, από όσο οι περισσότεροι προσδοκούν, τότε το ο Λευκός Οίκος θα αντιμετωπίσει προβλήματα στο να κερδίσει την ενιαία υποστήριξη των Δημοκρατικών για επιπλέον 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικές δαπάνες, μετά από τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικής ελάφρυνσης που έχουν ήδη «πέσει» στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας.

Στο Jackson Hole

Οι αγορές πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ομιλία του επικεφαλής της FED Κόλιν Πάουελ στις 26 – 28 του Αυγούστου, στο Jackson Hole. Εκεί αναμένεται να δώσει μια γεύση  για τα επόμενα βήματα της Fed, τόσο αναφορικά με τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όσο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή