Τη ζωή τους προσπαθούν να στήσουν ξανά, από το μηδέν, από τη στάχτη και με ένα αβέβαιο μέλλον, οι χιλιάδες κάτοικοι των οικισμών του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

Μέσα στα αποκαϊδια, μέσα στα κατακαμένα σπίτια και καταστήματα τους προσπαθούν να βάλουν σε μία τάξη της ζωή τους και να ονειρευτούν, να ελπίσουν για το αύριο. Όσο αυτό είναι εφικτό καθώς το γκρίζο, το μαύρο, η καμένη γη που άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά δυσκολεύει  την επιβίωση τους. Και δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι επιχειρήσεις που έλιωσαν στο πέρασμα των φλογών αλλά είναι και οι υποδομές, το δάσος, το φυσικό κάλλος της περιοχής που έδινε ανάπτυξη και δουλειές στους κατοίκους του Μαντουδίου, της Λίμνης και της Αγίας Άννας.

Οι ελλείψεις

Στην προσπάθεια της αναστήλωσης της ζωής τους, οι άνθρωποι των περιοχών αυτών χρειάζονται τη βοήθεια των συμπολιτών τους. Χρειάζονται την αλληλεγγύη.

Ο ΟΤ μίλησε με τον Δημήτρη Χασιώτη ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, ο οποίος μέσα από την ιστοσελίδα απευθύνει έκκληση για τις ανάγκες που έχουν ο δήμος και οι κάτοικοι των περιοχών προκειμένου να καλύψουν τα στοιχειώδη για την επιβίωση και τη διαβίωση τους: «Η βοήθεια του κόσμου είναι τεράστια και μας δίνει δύναμη για την επόμενη δύσκολη μέρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πλήρεις σε τρόφιμα, νερά και φάρμακα. Όχι ό,τι δεν θα χρειαστούμε και πάλι», αναφέρει ο κ. Χασιώτης, ο οποίος συνεχίζει περιγράφοντας τις ελλείψεις που έχουν: «Χρειαζόμαστε, και απευθύνουμε έκκληση για την παροχή βοήθειας, σε ηλεκτρολογικό υλικό. Όπως λάμπες και φωτιστικά. Έχουμε ανάγκη σε βιομηχανικά υλικά, όπως για παράδειγμα για την ύδρευση των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Δεν έχουμε σωληνώσεις, βάνες κλπ. Είναι πολύτιμη η αποστολή επίσης γεννητριών που λειτουργούν με υγρά καύσιμα αλλά και ψυγεία συντήρησης τροφίμων. Επίσης χρειαζόμαστε σκούπες, κουβάδες και σακούλες απορριμμάτων.»

Οι περιοχές αυτές ήταν πλούσιες σε κτηνοτροφία. Η καμένη γη, όμως, δεν δίνει πια τροφή στα παραγωγικά ζώα: «Οι κτηνοτρόφοι μας έχουν ανάγκη από ζωοτροφές. Δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε τα ζώα τους, τα αιγοπρόβατά τους για βοσκή», προσθέτει στη μακριά λίστα των αναγκών, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Γιώργου Τσαπουρνιώτη.

Το πλήγμα στην τοπική οικονομία

Ο ίδιος περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον των οικισμών, των χωριών του Δήμου: «Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε 1.200 σπίτια, ενώ 500 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι πυρόπληκτοι δημότες μας αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλοι άλλοι μένουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους», αφηγείται ο κ. Χασιώτης και φέρνει ως παράδειγμα: «Στο χωριό Κουρκουλοί, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασχολούνταν με το ρετσίνι στα πεύκα. Τώρα δεν έχουν δάσος. Το πεύκα θα χρειαστούν 30 χρόνια για να γεννηθούν ξανά… Η Αγία Άννα ζούσε από τον τουρισμό. Έχει υποστεί τεράστια καταστροφή. Το κάμπινγκ, για παράδειγμα, κάηκε ολοσχερώς. Ποιος θα πάει διακοπές σε μία τέτοια περιοχή; Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι της Αγίας Άννας που είχαν ως κύρια απασχόληση την τουριστική δραστηριότητα…» διερωτάται ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας με την αγωνία να είναι φανερή στον τόνο της φωνής του κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας.

Ο κ. Χασιώτης απευθύνει έκκληση για την κάλυψη των αναγκών των περιοχών, όπως τις περιέγραψε παραπάνω, συστήνοντας στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του Δήμου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γκάγκα – Γίνεται προσπάθεια για να φέρουμε προσωπικό στο ΕΣΥ – Τι είπε για τους αρνητές διασωληνώσεων
Επικαιρότητα |

Γκάγκα: Γίνεται προσπάθεια για να φέρουμε προσωπικό στο ΕΣΥ - Τι είπε για τους αρνητές διασωληνώσεων

Η Μίνα Γκάγκα μίλησε για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ΕΣΥ, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι υπάρχουν ασθενείς που αρνούνται να διασωληνωθούν.

Έρευνα – Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορωνοϊό
Plus |

Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Τα ευρήματα καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι τα εμβόλια –πέρα από την προστασία των ίδιων των εμβολιασμένων– δεν αποτρέπουν παράλληλα την εξάπλωση της πανδημίας