Οι Ταλιμπάν πλησιάζουν την Καμπούλ και θα μπορούσαν να πολιορκήσουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σε 30 ημέρες και μάλιστα να καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχό της σε 90 ημέρες!

Την ανατριχιαστική αυτή εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο στρατιωτικό αξιωματούχο.

«Ωστόσο αυτό δεν είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη δυναμική των Ταλιμπάν, προβάλλοντας περισσότερη αντίσταση εναντίον τους.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τον έλεγχο οκτώ πρωτευουσών αντίστοιχων επαρχιών του Αφγανιστάν.

Οι δύο τελευταίες πόλεις που έπεσαν είναι η Φαράχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και το Πουλ-ε-Χουμρί στο Μπαγκλάν.

Οι άλλες έξι επαρχιακές πρωτεύουσες που έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν από την Παρασκευή, βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, με τους αντάρτες να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο όλο και περισσότερων εδαφών λόγω της προώθησης των δυνάμεων των Ταλιμπάν.

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Ζαλμάι Χαλιλζάντ βρέθηκε στο Κατάρ για να προσπαθήσει να πείσει τους Ταλιμπάν να αποδεχθούν την κατάπαυση του πυρός.

Εκπρόσωποι από το Κατάρ, τη Βρετανία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση επρόκειτο επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό αδιάφοροι για τις ειρηνευτικές διαδικασίες και φαίνεται ότι σκοπεύουν σε μια στρατιωτική νίκη για να επισφραγίσουν την επιστροφή στην εξουσία μετά την ανατροπή τους πριν από 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Φόβοι για νέο προσφυγικό κύμα

Αναπόφευκτα, οι δραματικές εξελίξεις στο πολεμικό πεδίο του Αφγανιστάν και οι διαδοχικές νίκες των Ταλιμπάν, σηματοδοτούν κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα, και επομένως αναζωπύρωση ενός νέου κύματος μετανάστευσης.

Ήδη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περισσότεροι από 359.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγων των μαχών μόνο φέτος.

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί προβληματισμό αλλά και αντιπαραθέσεις στους κόλπους της ΕΕ. «Με βάση τις συνθήκες που επικρατούν, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα συνεχίσουμε τις αναγκαστικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού για την ώρα», δήλωσε χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας έτσι στην επιστολή έξι κρατών-μελών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) που ζήτησαν από την Κομισιόν η διαδικασία να συνεχιστεί κανονικά.

Παρά το γεγονός ότι επισήμως το αίτημα των «6» δεν έχει απορριφθεί, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, το μήνυμα που έστειλε ο παραπάνω αξιωματούχος είναι σαφές.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως το Αφγανιστάν κάθε άλλο παρά «ασφαλής χώρα» μπορεί να θεωρηθεί αυτή τη στιγμή. Κάτι που σημαίνει ότι, εκτός των απελάσεων, τίθεται αντικειμενικά εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επανεξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από την ΕΕ, κάτι που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αυτός, πιθανότατα, είναι και ο λόγος που έκανε την Ολλανδία να αναιρέσει την αρχική της στάση και να ανακοινώσει πως “παγώνει” μονομερώς κάθε απέλαση προς το Αφγανιστάν για τους επόμενους έξι μήνες. Το ίδιο έπραξε, μάλιστα, και η Γερμανία, λίγες ώρες αργότερα, ενώ το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και άλλοι υπογράφοντες την επιστολή.

Η ελληνική στάση

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης από τη μεριά του δήλωσε την Τετάρτη, στο πρακτορείο Reuters, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ακόμα μεταναστευτική κρίση όπως αυτή του 2015 και πρέπει να δράσει για να αποτρέψει τη φυγή ανθρώπων εξαιτίας της εντεινόμενης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους