
Χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς έλεγχο σε πρώτη φάση αλλά με μια απλή αίτηση που θα υποβληθεί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει η ΑΑΔΕ στην διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι αγρότες που έχουν «χτυπηθεί» από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα λάβουν τις προκαταβολές των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί.
Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την εκταμίεσυη των προκαταβολών στους πυρόπληκτους ενώ παράλληλα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με το σχεδιασμό η χορήγηση των ενισχύσεων θα γίνει σε δύο φάσεις:
1. Σε πρώτη φάση η εκταμίευση της προκαταβολής θα πραγματοποιηθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου μέσω μιας απλής διαδικασίας. Την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή, τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρηματίες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι στις πληγείσες περιοχές θα εισέρχονται με τους κωδικούς του Τaxisnet και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης. Στην δήλωση αυτή θα αναφέρουν την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί κάθε ακίνητο σύμφωνα με τη προσωπική τους εκτίμηση. Με την υποβολή της αίτησης οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή:
• Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, (14.000 ευρώ προκαταβολή για τη στεγαστική Συνδρομή και 6.000 ευρώ για την οικοσκευή).
• Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ (8.000 ευρώ προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 4.000 ευρώ για την οικοσκευή).
• Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ ( 3.000 ευρώ προκαταβολής στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή).
• Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η προκαταβολή ανέρχεται σε 14.000 ευρώ, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά το ποσό διαμορφώνεται στα 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά η ενίσχυση είναι 3.000 ευρώ .
• Για επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις, αυτές θα λάβουν προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι Στεγαστικής Συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
• Για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, θα δοθούν 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.
Η στεγαστική συνδρομή:
– Αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9).
– Δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ.
– Είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα με οφειλές προς το Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική Συνδρομή, όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή.
Ενοικιαστές
Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική Συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.
2. Σε δεύτερη φάση θα γίνει η καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την εκταμίευση των χρημάτων τους επόμενους δύο με τρεις μήνες. Το επιπλέον ποσό για Στεγαστική Συνδρομή θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου, ενώ σε περίπτωση που δεν υποβληθεί φάκελος ή προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημίας σε σχέση με την προκαταβολή, η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθείσα. Σημειώνεται ότι η στεγαστική συνδρομή φτάνει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή.


Latest News

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής