Αμετάβλητες διατηρεί ο ΟΠΕΚ τις προβλέψεις τους αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2022, παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, η οποία ασκεί ήδη σημαντικές πιέσεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.
Το πετρελαϊκό καρτέλ στην μηνιαία έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ή 6,6%, διατηρώντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.
«Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», τονίζει ο ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν, και θα μπορούσαν εύκολα να αποδυναμώσουν αυτή τη δυναμική.
Η βεβαιότητα του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση δεν θα επηρεαστεί από τις τελευταίες δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία έρχεται σε αντίθεση με αυτήν του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του.
Το 2022, η χρήση καυσίμων θα επεκταθεί κατά 3,28 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, μια πρόβλεψη επίσης αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία βελτιώθηκαν ελαφρώς από την τελευταία έκθεσή του , αλλά υποθέτει ότι αυτό θα καθοδηγηθεί κυρίως από τομείς που δεν καταναλώνουν πετρέλαιο.
Προβλέπει επίσης, ότι η κατανάλωση στην Κίνα και την Ινδία θα ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία το επόμενο έτος, “υποστηριζόμενη από μια υγιή αύξηση της ζήτησης για μεταφορές και βιομηχανικά καύσιμα”.