Τον δρόμο που ακολούθησε η δικαιοσύνη στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 102 νεκρούς ακολουθείται και τώρα από τις εισαγγελικές αρχές, που αναζητούν προς κάθε κατεύθυνση ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις φωτιές που κατέκαψαν την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και άλλες περιοχές της χώρας.

Και ενώ οι εισαγγελικές αρχές με βάση τις σαφείς παραγγελίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου έχουν αρχίσει να συλλέγουν τα πρώτα στοιχεία για την απόδοση ποινικών ευθυνών, η δικαιοσύνη στέλνει αυστηρό μήνυμα για τους υπαίτιους των εμπρησμών οδηγώντας τους πρώτους συλληφθέντες στη φυλακή για τις πράξεις τους.

Και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στα «ΝΕΑ» πηγές από τον χώρο της δικαιοσύνης «για την τιμωρία των δραστών περιβαλλοντικών εγκλημάτων θα αξιοποιηθούν όλα τα όπλα που παρέχει η νομοθεσία με στόχο αφενός την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και  αφετέρου προς αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον».

Ετσι, λοιπόν, στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας μπαίνουν όχι μόνο οι πιθανοί εμπρηστές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και οι υπαίτιοι περιβαλλοντικών εγκλημάτων, αλλά και οι καταγγελίες για ολιγωρία των υπευθύνων και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Για τον λόγο αυτό η έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κινείται προς δύο βασικές κατευθύνσεις τόσο σχετικά με τις αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών, όσο και με τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην  έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτές.

Οι διενεργούντες τη σοβαρή και πολυεπίπεδη αυτή έρευνα, μάλιστα, με βάση τις παραγγελίες του κ. Πλιώτα και της κ. Παπαγεωργακοπούλου, δεν στέκονται μόνο σε αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν εκ δόλου, όπως ο εμπρησμός δάσους, αλλά και σε τυχόν πράξεις ή παραλείψεις προσώπων που όφειλαν είτε να αποτρέψουν είτε να καταστείλουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο ερευνών εξάλλου είχε ακολουθηθεί από την Εισαγγελία της Αθήνας στο πλαίσιο της αναζήτησης και απόδοσης ποινικών ευθυνών τόσο στην υπόθεση για την πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών, όσο και στην υπόθεση με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Το Μάτι

Για τη φωτιά στο Μάτι, όπως είναι γνωστό, η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα για την υποβολή σχετικής πρότασης στο δικαστικό συμβούλιο τα μέλη του οποίου θα εκδώσουν βούλευμα για την παραπομπή των υπαιτίων της τραγωδίας σε δίκη, ενώ για τις πλημμύρες στη Μάνδρα έχει ξεκινήσει η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τα ευρήματα των εν εξελίξει εισαγγελικών ερευνών, ήδη τον δρόμο για τη φυλακή παίρνουν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αττική. Οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν ενώπιον του ανακριτή για το κακούργημα του εμπρησμού από πρόθεση και με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Στη φυλακή, όμως, οδηγήθηκε και η γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Αρεως την ώρα που φέρεται να επιχειρούσε να βάλει φωτιά αν και η κατηγορία που αντιμετώπιζε ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο της επέβαλλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης 5 ετών χωρίς μάλιστα αναστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα