Το Ιράκ επαναπάτρισε από τη Λευκορωσία 370 μετανάστες εγκλωβισμένους στα σύνορα με τη Λιθουανία, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο σε σχέση με το θέμα αυτό που προκαλεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Μινσκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει την «προσωρινή» αναστολή των πτήσεών της με το Μινσκ. Η ιρακινή κυβέρνηση είχε τονίσει τότε τους «κινδύνους» που αντιμετωπίζουν οι Ιρακινοί, οι οποίοι πέφτουν στην «παγίδα» των δικτύων διακινητών που τους υπόσχονται ότι θα πάνε -παράνομα- στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία.

Η Λιθουανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι Βρυξέλλες κατηγορούν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι διοργάνωσε μια εισροή μεταναστών, κυρίως Ιρακινών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν λόγω της πολιτικής καταστολής στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τον ‘Αχμεντ αλ-Σάχαφ, εκπρόσωπο της ιρακινής διπλωματίας, ένα αεροπλάνο έφθασε το βράδυ της Τρίτης στη Βαγδάτη από το Μινσκ «με 240 Ιρακινούς πολίτες, ενώ 130 Ιρακινοί επέστρεψαν με μια πρώτη πτήση», τη Δευτέρα.

Η Βαγδάτη σκοπεύει να οργανώσει επιπλέον πτήσεις για να επαναπατρίσει τους Ιρακινούς που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τη Λιθουανία, «των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια γιατί τα σύνορα εκτείνονται σε πολύ μεγάλο μήκος», υπογράμμισε.

Η σύγκρουση Λευκορωσίας -ΕΕ 

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν αισθανθεί τη μεγαλύτερη πίεση από τα αντιμέτρα που έχει δρομολογήσει ο Λουκασένκο, κυρίως μετατρέποντας σε όπλο τις μεταναστευτικές ροές προς τη Βαλτική και την Πολωνία, άρα κατ’ επέκταση προς την Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Λιθουανία έχουν περάσει, μέσα σε λίγους μήνες, πάνω από 4.000 μετανάστες, κυρίως από το Ιράκ.

Στις 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας, κατά της Λιθουανίας. Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) και της Europol.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».