Ώθηση στο μοντέλο των εικονικών παρόχων κινητών επικοινωνιών (Mobile Virtual Network Operators – MVNOs) στοχεύει να δώσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από την τρέχουσα μάλιστα χρονιά. Με στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την παρουσία και στη χώρα μας εικονικών παρόχων, καθώς τα προηγούμενα εγχειρήματα δεν στέφθηκαν με επιτυχία, και δεδομένου ότι η ανάπτυξη του 5G ευνοεί τους MVNOs, βάζει στο μικροσκόπιο τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα. Και αυτός δεν είναι άλλος από τις τιμές χονδρικής στην αγορά της κινητής.

Ξεκινά λοιπόν μελέτη για τον προσδιορισμό των τιμών χονδρικής για την αγορά των κινητών επικοινωνιών για τους εικονικούς παρόχους. Τη μελέτη αναλαμβάνει η διεθνής εταιρείας συμβούλων Sofrecom, θυγατρική της γαλλικής Orange. Η εταιρεία αναλαμβάνει να αναπτύξει μια αμερόληπτη και βασισμένη σε ακριβή δεδομένα μεθοδολογία προσδιορισμού τιμών χονδρικής για MVNOs στην Ελλάδα, συνοδευόμενη από τον προσδιορισμό τιμών χονδρικής και για το 2021. Επίσης, θα εκπονήσει σχέδιοκανονιστικού πλαισίου που θα σχετίζεται με τους MVNOs και συγκεκριμένα για τον καθορισμό τιμών χονδρικής.

Οι MVNOs και το 5G

Η σημερινή διοίκηση της ΕΕΤΤ έχει σε αρκετές ευκαιρίες υποστηρίξει και δημόσια την ανάγκη δραστηριοποίησης εικονικών παρόχων κινητής στη χώρα μας. Κάτι που στο εξωτερικό αποτελεί συνήθη πρακτική. Ουσιαστικά, ο εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν διαθέτει δικό του δίκτυο υποδομών, αλλά ενοικιάζει το ραδιοδίκτυο από τους παρόχους κινητής (MNOs). Έτσι, ενισχύεται ο ανταγωνισμός στην αγορά των κινητών επικοινωνιών προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

«Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε εταιρεία με περισσότερους από 80.000 με 100.000 πελάτες στην Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνει MVNO» είχε εκτιμήσει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών 2020. Είχε υποστηρίξει δε τότε ότι η εξάπλωση του 5G στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την εμφάνιση περισσότερων εικονικών παρόχων.

Σημειώνεται ότι και κατά τη δημοπρασία του φάσματος για την ανάπτυξη των δικτύων 5ης γενιάς υπήρξαν συγκεκριμένες προβλέψεις της ΕΕΤΤ που επιτρέπουν τη δημιουργία εικονικών παρόχων. «H έλλειψη MVNOs σε πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τις περισσότερες φορές συνδέεται με εμπόδια εισόδου στην αγορά. Γι’ αυτό τον λόγο παρουσιάσαμε όρους στον διαγωνισμό που αφαιρούν αυτά τα εμπόδια και προωθούν την παρουσία εικονικών παρόχων» είχε πει ο κ. Μασσέλος.

Η μέχρι σήμερα αποτυχία του εγχειρήματος

Σήμερα στην Ελλάδα δεν δραστηριοποιείται κανένας εικονικός πάροχος. Η Nova (Forthnet) διαθέτει μεν άδεια εικονικού παρόχου και η σχετική σύμβαση με τη Vodafone υπογράφηκε -μετά από σαράντα κύματα- τον Ιούνιο του 2019, όμως η νέα διοίκηση της εταιρείας την έχει βάλει στον πάγο. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nova, κ. Παναγιώτη Γεωργιόπουλο, οι τιμές που έχουν «κλειδώσει» με τη Vodafone δεν προσφέρουν στη NOVA τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική ως MVNO, χωρίς όμως να έχει κλείσει οι διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών. Βεβαίως, εάν το ενδιαφέρον της μητρικής United για τη Wind ευοδωθεί, τότε  κάτι τέτοιο θα είναι μάλλον αχρείαστο.

Στη δε απόφαση της ΕΕΤΤ για την ανάθεση της μελέτης σε εταιρεία συμβούλων, τονίζεται απερίφραστα ότι «οι προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής MVNO στην Ελλάδα απέτυχαν». Ωστόσο, η ΕΕΤΤ με την απόφαση ΑΠ 872/14/12-11-2018, μετά από προσφυγή της εταιρείας Forthnetστη διαιτησία το 2016 κατά των Cosmote και Vodafone, άνοιξε τον δρόμο για τη δραστηριοποίηση και άλλων εταιρειών στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη συμφωνία παροχής υπηρεσιών κινητής μέσω εικονικού παρόχου πάντως ήταν εκείνη της Cyta Hellas το 2016 με τη Vodafone. Ακολούθησε η εξαγορά της το 2018 από τη Vodafone με μια συμφωνία ύψους 118 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές της χρονιάς, μια ενεργειακή εταιρεία, η Volton, διατύπωσε δημόσια την πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί στην αγορά κινητής ως εικονικός πάροχος. Προς τούτο μάλιστα απέστειλε και επίσημο αίτημα προς τις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, Cosmote, Vodafone και Wind με στόχο τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας.

Ποια είναι η Sofrecomπου αναλαμβάνει να τη μελέτη

Η Sofrecom είναι θυγατρική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Orange. Έχει αναπτύξει πάνω από 50 χρόνια τεχνογνωσία σχετικά με τις επιχειρήσεις χειριστών πληροφοριακών συστημάτων, καθιστώντας την κορυφαία στον κόσμο εξειδικευμένη συμβουλευτική και μηχανική τηλεπικοινωνιών. Περισσότεροι από 200 σημαντικοί παίκτες σε πάνω από 100 χώρες έχουν αναθέσει στρατηγικά έργα στη Sofrecom: μετασχηματισμό́ και βελτιστοποίηση, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, καινοτομία και ανάπτυξη. Ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα αποτελεί η προνομιακή της πρόσβαση στους τεράστιους πόρους και τις καινοτομίες του Ομίλου Orange.

Μάλιστα, κατά την πρότασή της, η εταιρεία σημειώνει ότι η μεθοδολογία για τον προσδιορισμό των τιμών χονδρικής που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να μπορεί να τύχει εφαρμογής επανειλημμένα στο μέλλον από την ΕΕΤΤ και να εφαρμοστεί στο τρέχον πλαίσιο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας στα τέλη του 2021. Επίσης, η μελέτη που θα συνταχθεί θα πρέπει να παρέχει γρήγορα αποτελέσματα λόγω του τρέχοντος νομικού πλαισίου που αφορά στους MVNOs, με πιθανές υποδείξεις επιλύσεως διαφορών που ενδέχεται να προκύψουν στο εγγύς μέλλον.

Το έργο, θα ξεκινήσει στις 16 Αυγούστου 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση της ΕΕΤΤ, στις 15 Νοεμβρίου 2021, έναντι ποσού 30.000 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News