Η Amazon Web Services συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση σε οικονομικές και τεχνολογικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό διαστημικό κόμβο. Είναι η πρώτη συμφωνία του είδους για τον κολοσσό του cloud computing, ο οποίος διευρύνει την παγκόσμια παρουσία του στο Διάστημα». Με αυτές τις επισημάνσεις υποδέχεται τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Amazon Web Services ένα από τα πιο έγκυρα εξειδικευμένα sites, το Space News. Το πρώτο και πιο σημαντικό που κρατά κανείς διαβάζοντας το θέμα («AWS agrees deal to expand Greece’s space industry with the cloud» by Jason Rainbow, 2 Αυγούστου 2021, Τάμπα Φλόριντα) είναι η επιλογή της συνεργασίας των δύο πλευρών για την προώθηση της οικονομίας του Διαστήματος. Μια νέα σχετικά έννοια, που όμως πολύ γρήγορα, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και πιο συγκεκριμένα των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο διαστημικός επισκέπτης Jeff Bezos δεν είχε ανάμειξη στην όλη εξέλιξη της συμφωνίας. Το δίδυμο Αδωνη Γεωργιάδη – Κυριάκου Πιερρακάκη έχει τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οικοδομήσει ένα ισχυρό κανάλι επικοινωνίας με τα στελέχη της Amazon Web Services που επιτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων από τον τεχνολογικό γίγαντα που κάνουν τη διαφορά στη χώρα.

Μια ψηφιακή θερμοκοιτίδα

Η συμφωνία που οδηγεί στη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Διαστήματος (Regional Space Ηub) – μια «ψηφιακή θερμοκοιτίδα» που θα ενθαρρύνει και θα ενισχύει ερευνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις πολιτικές του Διαστήματος – υπογράφηκε από τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ‘Αδωνη Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό διευθυντή της Amazon για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική Cameron Brooks. Η λειτουργία του κόμβου περιλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις:

1) Τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης και εξειδίκευσης για επαγγελματίες του χώρου της αεροδιαστημικής.

2) Τη συλλογή, ανάπτυξη και διάθεση συνόλων δεδομένων σχετικά με το Διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο η Amazon θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογίας, παρέχοντάς τους πρόσβαση στο πρόγραμμα AWS Activate, το οποίο είναι ήδη σε λειτουργία, ενσωματώνοντας εκατοντάδες θερμοκοιτίδες, μέντορες και επενδυτικά κεφάλαια από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα AWS Activate θα προσφέρει σε όσους συμμετέχουν τεχνική υποστήριξη, κατάρτιση, πόρους, καθώς επίσης και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εξέλιξή τους.

Ειδικά για το πεδίο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η Amazon θα παρέχει στα συνεργαζόμενα μαζί της εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ένα δωρεάν πρόγραμμα διδασκαλίας σχετικά με το cloud computing. Μέσα από αυτές τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες η Amazon παρέχει πρόσβαση στο CloudU, ένα ευέλικτο και στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γυναίκες, καθώς επίσης και στο Cloud Career Pathways, το οποίο προσανατολίζεται σε νέους επαγγελματίες. Μέσα από την πρωτοβουλία θα δίνεται πρόσβαση σε περισσότερα από 500 δωρεάν και ασύγχρονα σεμινάρια, εργαστήρια και ψηφιακά προγράμματα μαθητείας μέσα από το AWS Training and Certification.

Επενδυτική παρουσία

Η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη της επενδυτικής παρουσίας της Amazon στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στο 2021 η Amazon άνοιξε τα πρώτα της γραφεία στην Ελλάδα, ενώ το 2020 έθεσε σε λειτουργία μια μονάδα Amazon CloudFront στην Αθήνα, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους οργανισμούς της χώρας να έχουν πρόσβαση σε ταχύτερη διανομή περιεχομένου και, κυρίως, ενισχυμένη προστασία σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Αλλά, ας δούμε το γενικότερο πλαίσιο μια και ήταν εξαιρετική τύχη η συμμετοχή της Ελλάδας στην επόμενη μέρα της οικονομίας του Διαστήματος.

‘Εχουμε και λέμε: Η θυγατρική της Amazon, η AWS, δήλωσε στις 10 Ιουνίου 2021 ότι επέλεξε 10 ευρωπαϊκές και αμερικανικές διαστημικές startups για ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης τεσσάρων εβδομάδων, σχεδιασμένο για να ενισχύσει τις δυνατότητες υπολογιστικού νέφους και ανάλυσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία