«Triskaidekaphobia» και «Paraskevidekatriaphobia». Αυτές οι δύο λέξεις, από την ελληνική γλώσσα, όπως είναι εμφανές, κυριαρχούν ακόμα και σε σχόλια για την πορεία των κεφαλαιαγορών κάθε φορά που το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή και 13. H  πρώτη αφορά αυτούς που έχουν φοβία προς τον αριθμό 13 γενικότερα και η δεύτερη όσους φοβούνται συγκεκριμένα την ημέρα αυτή.

Οι επενδυτές που υποφέρουν από τις δύο αυτές φοβίες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν συναλλάσσονται μια τέτοια ημέρα.

Και πώς μπορεί να συνδέεται με αυτές τις φοβίες η αγορά: Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 αποδίδει χειρότερα τις Παρασκευές που τελειώνουν σε 13 από ό, τι κάθε άλλη Παρασκευή.

Από το 1928, υπήρξαν 153 Παρασκευές και 13. Και ο S&P 500 σημείωσε μέσο ημερήσιο κέρδος 0,02%, χαμηλότερο από το κέρδος 0,05% για τις χιλιάδες άλλες Παρασκευές από το 1928, σύμφωνα με τον Ryan Detrick, ανώτερο υπεύθυνο στρατηγικής αγοράς για την LPL Financial, ο οποίος συνέταξε την έκθεση «Παρασκευή και τονν Οκτώβριο; Ωχ όχι!».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή σε ετήσια βάση, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη καθώς η Παρασκευή 13 καταγράφει κέρδος 4,2% έναντι 12,8% για όλες τις Παρασκευές.

Και ευτυχώς δεν είναι Οκτώβριος, γιατί τότε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να σταματήσει ένας επενδυτής, η ανάλυση του Detrick δείχνει ότι οι δύο χειρότερες ημερήσιες αποδόσεις “Παρασκευή 13η” για τον S&P 500 πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο: πτώση 3,8% το 1933 και 6,1% ντράμπι το 1989.

Ο Ντέτρικ συνοψίζει την ιδιομορφία του ημερολογίου με αυτόν τον τρόπο: «Αν δεν σπάσετε έναν καθρέφτη ή δείτε μια μαύρη γάτα την Παρασκευή, δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι μια μέρα έχει μεγαλύτερη ή λιγότερη σημασία από την άλλη. Ακόμα, δεν θα το γνωρίζατε – η Παρασκευή στις 13 τείνει να είναι μια αδύναμη μέρα κατά μέσο όρο, αλλά κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, αυτή η μέρα γίνεται ακόμα χειρότερη κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Δεν μπορείς να φτιάξεις αυτά τα πράγματα. Καλή Παρασκευή 13 σε όλους. “

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές