Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν το προσωπικό στην πρεσβεία τους στην Καμπούλ ώστε να διατηρήσουν μια «βασική διπλωματική παρουσία» και θα αναπτύξουν στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διασφαλίσουν την απομάκρυνση του διπλωματικού τους προσωπικού, το οποίο θα μειωθεί απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον θα επιταχύνει με «καθημερινές» πτήσεις την απομάκρυνση των διερμηνέων και άλλων Αφγανών που παρείχαν επικουρική εργασία στον αμερικανικό στρατό, οι οποίοι μπορεί να απειληθούν με αντίποινα σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

«Η πρεσβεία θα μείνει ανοικτή, δεν πρόκειται για πλήρη εκκένωση», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να ανακαλεί μέρος του προσωπικού της από την Καμπούλ τον Απρίλιο, όταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η αποχώρηση όλων των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του καλοκαιριού.
Ωστόσο, «η επιτάχυνση των στρατιωτικών επιθέσεων των Ταλιμπάν και η αύξηση της βίας και της αστάθειας σε όλο το Αφγανιστάν είναι πολύ ανησυχητική», εκτίμησε ο Πράις.
«Συνεπώς, μειώνουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας παρουσία στην Καμπούλ, υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης ασφαλείας», εξήγησε κάνοντας λόγο για απομάκρυνση ενός μέρους των Αμερικανών διπλωματών «εντός των προσεχών ημερών».

«Για να διευκολυνθεί αυτή η μείωση, το υπουργείο Άμυνας θα αναπτύξει προσωρινά επιπλέον στρατεύματα στο διεθνές αεροδρόμιο» παρά τη συνέχιση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, πρόσθεσε ο Νεντ Πράις υπενθυμίζοντας ότι αυτό αποτελεί συνήθη πρακτική.

Το Λονδίνο θα αναπτύξει δυνάμεις για την προστασία και την απομάκρυνση των Βρετανών από το Αφγανιστάν

Η Βρετανία θα αναπτύξει προσωρινά σχεδόν 600 στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα, απέναντι στην προέλαση των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

«Επέτρεψα την ανάπτυξη πρόσθετου στρατιωτικού προσωπικού για να υποστηρίξουμε τη διπλωματική παρουσία στην Καμπούλ, να βοηθήσουμε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα και να υποστηρίξουμε τη μετεγκατάσταση πρώην μελών του αφγανικού προσωπικού που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους υπηρετώντας στο πλευρό μας», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Η ασφάλεια των Βρετανών πολιτών, του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού και του πρώην αφγανικού προσωπικού είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», πρόσθεσε.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Καμπούλ μέσα στις επόμενες ημέρες «εξηγείται από την αύξηση της βίας και την ταχεία επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας στη χώρα», υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης