
H Κίνα δεν αρνήθηκε ποτέ να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση του νέου κορωνοϊού, όμως απορρίπτει την πολιτικοποίηση του θέματος, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοσού, μία ημέρα αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από το Πεκίνο να δώσει στη δημοσιότητα «όλα τα στοιχεία για τον ιό».
Η Κίνα εξακολουθεί να διεξάγει «επιπλέον» μελέτες για την προέλευση του νέου κορονοϊού, διαβεβαίωσε ο Μα, όμως ο Κινέζος υφυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι στην πολιτικοποίηση» του θέματος. Παράλληλα ο Μα υπογράμμισε ότι το Πεκίνο «στηρίζει μια έρευνα που βασίζεται στην επιστήμη».
Ο ΠΟΥ ζήτησε χθες, Πέμπτη, από όλες τις χώρες και κυρίως την Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός SARS-CoV-2, να δημοσιεύσουν «όλα τα δεδομένα που διαθέτουν για τον ιό». «Συγκεκριμένα για να εξεταστεί ‘το σενάριο του εργαστηρίου’ είναι σημαντικό να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα ανεπεξέργαστα δεδομένα», επισήμανε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
«Η δημοσιοποίηση των δεδομένων και η άδεια να επανεξεταστούν τα δείγματα (…) είναι κάτι που ζητάμε από όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να στηρίξουν προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την μελέτη για την προέλευση (της πανδημίας) γρήγορα και αποτελεσματικά», τόνισε ο ΠΟΥ. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι η ανάλυση και η βελτίωση των πρωτοκόλλων ασφαλείας σε όλα τα εργαστήρια του κόσμου «περιλαμβανομένων αυτών στην Κίνα είναι σημαντικές για την κοινή μας ασφάλεια».
Ο ΠΟΥ επέμεινε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» να γίνει γνωστό πώς ξεκίνησε η πανδημία covid-19. «Η πρόσβαση στα δεδομένα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πολιτικό παιχνίδι».
Ο ΠΟΥ έστειλε μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων στην Ουχάν τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να αναζητήσουν την προέλευση της covid-19. Η έκθεσή τους, που συντάχθηκε σε συνεργασία με Κινέζους ειδικούς, δεν κατέληξε σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτή, το πιθανότερο σενάριο είναι ο νέος κορωνοϊός να πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ξενιστή, ενώ θεωρούσε «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο.
Ο οργανισμός σχολίασε στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι, με βάση τα «όσα ήδη μάθαμε, η επόμενη σειρά ερευνών θα περιλάβει την εξέταση των ανεπεξέργαστων δεδομένων για τα πρώτα κρούσματα και τα πρώτα πιθανά κρούσματα το 2019».
Μάλιστα ο ΠΟΥ ζήτησε από όλες τις χώρες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν «προκειμένου να προσφέρουν όλα τα δεδομένα και την απαραίτητη πρόσβαση προκειμένου η επόμενη σειρά ερευνών να μπορέσει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό». Ωστόσο σήμερα το Πεκίνο επανέλαβε τη θέση που έχει υιοθετήσει εδώ και μήνες: η αρχική έρευνα του ΠΟΥ αρκεί και το αίτημα για την παροχή επιπλέον δεδομένων από την Κίνα έχει πολιτικά κίνητρα.
«Είμαστε αντίθετοι στην πολιτικοποίηση της έρευνας για την προέλευση (του κορωνοϊού) (…) και την εγκατάλειψη της κοινής έκθεσης» του ΠΟΥ και της Κίνας, τόνισε ο Μα. «Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει και μπορούν να γίνουν με βάση αυτή την έκθεση».
Ανεπεξέργαστα δεδομένα
Ωστόσο σύμφωνα με τον Πέτερ Έμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν Κίνα, η διαρροή του ιού από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας στο τέλη του 2019, αποτελεί ένα από τα «πιθανά» σενάρια.
«Ένας εργαζόμενος (σε εργαστήριο) που μολύνθηκε επί του πεδίου την ώρα που έπαιρνε δείγματα αποτελεί ένα από τα πιθανά σενάρια. Με αυτό τον τρόπο πέρασε ο ιός απευθείας από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο», δήλωσε ο Έμπερεκ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2.
Σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Το μυστήριο του ιού- ένας Δανός αναζητά την αλήθεια στην Κίνα» το οποίο μεταδόθηκε χθες από το TV2 ο επιστήμονας αυτός εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πολύ δύσκολο για την ομάδα του να συζητήσει τη θεωρία αυτή με τους Κινέζους επιστήμονες.
Η αποστολή του ΠΟΥ έλαβε άδεια να επισκεφθεί δύο εργαστήρια στην Κίνα όπου πραγματοποιούνται μελέτες για τις νυχτερίδες. Στη διάρκεια των επισκέψεων αυτών «μας έγινε μια παρουσίαση, στη συνέχεια μπορέσαμε να μιλήσουμε και να θέσουμε τις ερωτήσεις που θέλαμε, όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε κανένα στοιχείο», κατήγγειλε ο Έμπερεκ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καμία νυχτερίδα δεν ζει σε άγρια κατάσταση στην περιοχή της Ουχάν και ότι οι μόνοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να πλησιάσουν τις νυχτερίδες που φέρεται να μεταφέρουν τον ιό SARS-Cov-2 είναι εργαζόμενοι σε εργαστήρια της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές