Τα πράσινα ομόλογα στη πρώτη γραμμή. Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χτεσινή συνέντευξη τύπου κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της, πρώτο πράσινο ομόλογο.

Μάλιστα, η επισήμανση του ότι με το προϊόν της έκδοσης θα κατευθυνθεί αποκλειστικά και μόνο σε χρηματοδοτήσεις πράσινων έργων και προγραμμάτων μέσα σε ένα πλαίσιο που να εγγυάται την διαφάνεια επιλογών και αποφάσεων.


_________________________________________

Τα Αντληθέντα

###Αλλά, και τα πράσινα εταιρικά ομόλογα έχουν όχι μόνο πέραση στις αγορές αλλά διαμορφώνουν ένα πλαίσιο όπου τα κριτήρια και οι ρήτρες αειφορίας αλλάζουν τους όρους του επιχειρηματικού παιχνιδιού. Η Prodea Investments, μια από τις εισηγμένες της Λεωφόρου Αθηνών που βγήκε στην αγορά με πράσινο ομόλογο και η έκδοση της βρήκε ανταπόκριση και στέφθηκε με επιτυχία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υλοποίηση των πρώτων επενδύσεων με χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων του πράσινου ομολόγου της που εξέδωσε τον Ιούλιο 2021. Επιπλέον, η εταιρεία με την ηγετική παρουσία στο real estate, σύμφωνα με τα όσα είχε παραθέσει στο ενημερωτικό δελτίο του πράσινου ομολόγου της αναφορικά με τον προορισμό των αντληθέντων κεφαλαίων, προχώρησε στην ολική αποπληρωμή ομολογιακού δανείου ύψους 56 εκατ. ευρώ αναφορικά με το πράσινο κτηριακό συγκρότημα γραφείων Καρελά στην Παιανία, το οποίο έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πιστοποιημένο κατά LEED Gold. Το LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) είναι ένα έγκυρο rating system για τα κτήρια, αποδεκτό σε όλο τον κόσμο από φορείς της αγοράς.

_________________________________________

Η Κίνηση

###Μια σειρά από εισαγωγές νέων εταιριών στο χρηματιστήριο, από το χώρο του real estate, δρομολογούνται στο παρασκήνιο. Το κοινό τους χαρακτηριστικό; Πρόκειται για θυγατρικές μεγάλων ομίλων, οι οποίοι, εδώ και καιρό, έχουν επιλέξει την αξιοποίηση ακινήτων ως ένα από τα επόμενα επιχειρηματικά βήματά τους

Το Παράδειγμα: Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτό κινείται η Trade Estates, του ομίλου Fourlis. Η νέα εταιρεία στο χώρο του real estate προήλθε από απόσχιση του κλάδου Ακινήτων της Housemarket (100 % θυγατρική του Ομίλου) και την εν συνεχεία, εισφορά του στην νέα Trade Estates που συστήθηκε ακριβώς για αυτόν τον λόγο δηλαδή να αποτελέσει τον φορέα της ακίνητης περιουσίας του Ομίλου. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας προς το παρόν ανήκουν ακίνητα που βρίσκονται σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Οινόφυτα.

Η Εξέλιξη: Μια άλλη κίνηση, από τον ίδιο χώρο, έχει την ιδιαίτερη σημασία της. Πρόκειται για την συμμετοχή του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου, της σουηδικής Fastighets AB Barder, στην Premia ΑΕΕΑΠ με ποσοστό 17,22%. Ο Σουηδικός κολοσσός του real estate, εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο Nasdaq Stockholm (στην κατηγορία Large Cap.) της σουηδικής πρωτεύουσας, κάνει έτσι δυναμική είσοδο για πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties. Ο ιδρυτής και CEO του σουηδικού ομίλου Erik Selin γνωρίζεται και προσωπικά , πέραν όλων των άλλων, με τον Ηλία Γεωργιάδη, η παρουσία του οποίου αλλά και της εταιρείας του Sterner Stenhus στην Premia άλλαξε τα δεδομένα και τροφοδότησε εξελίξεις. Και μόνο η κίνηση του να εξαγοράσει εταιρεία που είχε αναλάβει ΣΔΙΤ (10 σχολικές μονάδες στην Αττική) μετράει και έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς.

_________________________________________

Τα Έργα

### Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντί για δωρεές και χορηγίες σε ρευστό έκανε μια διαφορετική επιλογή: Να δεχθεί έτοιμα έργα από ιδιώτες, ιδρύματα και επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς την επομένη ημέρα της μεγάλης καταστροφής, είτε αυτά αφορούν αναδασώσεις, είτε υποδομές και μέσα.

_________________________________________

Oι Επαναγορές

Επιβεβαιώνεται κι από τρίτες πηγές η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας αρχές της τρέχουσας εβδομάδας αναφορικά με κόκκινα δάνεια, που θα επαναγορασθούν, από τις τράπεζες. Πώς; Αφού πρασινίσουν, όταν πουληθούν κουρεμένα σε εξειδικευμένα funds. Σύνθετη, αλλά ενδιαφέρουσα, διαδικασία, που βρίσκεται, ακόμα, σε εξέλιξη.

_________________________________________

Ο Αναβαλλόμενος

Τελικώς, ποιος ήταν ο εμπνευστής της ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο; Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήταν η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία, εν τη γενέσει της, μάλλον την πολέμησε, παρά την ενίσχυσε.

Η Αντίδραση: Από την κεντρική τράπεζα, ωστόσο, διαψεύδουν (κι αυτή) την εκδοχή.

_________________________________________

Η Εκτίμηση

Η επέκταση του προϋπολογισμού, κατά 500 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ο πρωθυπουργός, για να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανάγκες από τις πυρκαγιές, κρίνεται μάλλον μικρή. Οι νέοι υπολογισμοί κάνουν ήδη λόγο για ένα ποσό κοντά στο 1 δις ευρώ, που θα χρειασθεί.

Το Γεγονός: Η αλήθεια είναι ότι το μισό δις ευρώ υπολογίζονταν προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά όσο τα μέτωπα της φωτιάς αυξάνονταν, τόσο μεγάλωναν και οι έκτακτες ανάγκες.

Η Διαπίστωση: Ο φετινός προϋπολογισμός θα μείνει στην ιστορία, ως ο πιο …λάστιχο όλων των εποχών (αποζημιώσεις για πλημμύρες, φωτιές, σεισμούς, πανδημία κλπ, κλπ). Κι ακόμα δεν τελείωσε η χρονιά.

Το Μοντέλο: Στο μεταξύ, για να διασφαλιστεί ότι θα δοθούν τα χρήματα με διαδικασία fast track, αντιγράφηκε το (πετυχημένο) μοντέλο αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας τον περασμένο χειμώνα και στη συνέχεια, των σεισμοπαθών της Σάμου.

Η Λεπτομέρεια: Και στην περίπτωση αυτή, έχουμε εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω δικής του πλατφόρμας, θα γίνεται «η μια αίτηση, του ενός κλικ», των δικαιούχων.
_____________________________________

Η Εθελουσία

Στη ΔΕΗ ετοιμάζουν νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως μαθαίνουμε. Περισσότερες λεπτομέρειες προσεχώς, αν και focus θα γίνεται κυρίως στο κομμάτι του λιγνίτη.

_________________________________________

Η Υπόδειξη

### Με υπόδειξη του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκε στο ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ΟΛΘ ο Χαραλάμπης Καραμανέας. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το cv του, είναι μέλος του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. και στο παρελθόν έχει υπηρετήσει σε διάφορες διευθυντικές θέσεις Ελληνικών και διεθνώνεταιριών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της μελέτης και κατασκευής μεγάλων έργωνυποδομής και έργων ακινήτων. Έχει επίσης εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα διοίκησης, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο σε Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών Λιμένων. Ολοκλήρωσε την πενταετή σπουδή Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού/Δομοστατικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από όπου απέκτησε και MSc σε Έργα Υποδομής Πολιτικού Μηχανικού. Είναι επίσης κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο La Verne της Καλιφόρνιας και MSc στην Χρηματοοικονομική & Τραπεζική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
_________________________________________

Το Γκάλοπ

###Πότε θα γίνουν οι πρώτες μετρήσεις της κοινής γνώμης μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα αυτές τις μέρες; Προς το τέλος του Αυγούστου. Για έναν βασικό λόγο: Λόγω Δεκαπενταύγουστου, τις επόμενες 10 μέρες δεν μπορεί να διασφαλισθεί επαρκής «δεξαμενή» ερωτώμενων, σε πανελλαδική βάση.

Η Διαδικασία: Την τελευταία εβδομάδα του μήνα, ωστόσο, η διαδικασία θα εξελιχθεί. Ενόψει και της ΔΕΘ. Κι εκεί θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για το πόσο θα στοιχίσει στην κυβέρνηση η καταστροφή.

_________________________________________

Η Επιστροφή

###Πόσο καιρό είχατε να ακούσετε για τα distressed debt funds; Από την εποχή που προέβλεπαν τη χρεωκοπία της Ελλάδας, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Γι’ αυτό και προκάλεσε εντύπωση η επανεμφάνιση του SVP, που κάνει λόγο για επερχόμενο hangover της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της πανδημίας.


Η Προσθήκη: Αν προσθέσει κανείς και τη προτροπή του επικεφαλής της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εγκαταλείψει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, τότε δημιουργείται ένα σκηνικό τρόμου. Ο Γένς Βάιντμαν υποστηρίζει ότι «η ΕΚΤ δεν είναι εδώ για να σώζει από χρεωκοπία οικονομίες ευρωπαϊκών χωρών…».

_________________________________________

Οι επενδύσεις

###Τα νέα κεφάλαια από το πράσινο ομόλογο της Prodea ήδη επενδύθηκαν. Η μία επένδυση έγινε στον κλάδο των πράσινων γραφείων, με την εξαγορά και του υπολοίπου 51% Panterra, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης κτηριακού συγκροτήματος γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού, Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανάπτυξη του συγκροτήματος που αποτελείται από δύο αυτόνομα και λειτουργικά κτήρια γραφείων η Panterra συνεργάζεται με την Dimand. Για το ένα έχει βρεθεί ήδη αγοραστής: η ασφαλιστική Generali.


Η δεύτερη επένδυση αφορά τον κλάδο των logistics. Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη Prodea ολοκλήρωσε την απόκτηση του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της New Metal Expert M.IKE, στην οποία ανήκει συγκρότημα δύο εμπορικών αποθηκών στον Ασπρόπυργο, Αττικής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories