Οι δημόσιες εγγραφές έρχονται η μια μετά την άλλη στην ηπειρωτική Κίνα, με τη Σαγκάη να φιλοξενεί τις δύο μεγαλύτερες ΙΡΟs στον κόσμο φέτος, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές κοιτάζουν πέρα ​​από τη ρυθμιστική καταστολή της κυβέρνησης.

Είναι μια διαφορετική ιστορία στο Χονγκ Κονγκ που έχει δει μόνο μία δημόσια καταχώρηση μέχρι τώρα αυτόν τον μήνα. Οι διεθνείς επενδυτές που χρησιμοποιούν τον χρηματοπιστωτικό κόμβο ως εφαλτήριο προς την Κίνα ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους κινδύνους πολιτικής σε τομείς που κυμαίνονται από την τεχνολογία και την εκπαίδευση έως τα τρόφιμα και την υγειονομική περίθαλψη.

Η ηπειρωτική Κίνα επωφελείται επίσης από την επιθυμία του Πεκίνου να δώσει ώθηση στις εγχώριες αγορές του, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός νέου δείκτη Star στα πρότυπα του Nasdaq. Μερικοί από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της χώρας κοιτάζουν προς τη Σαγκάη μετά την απομάκρυνσή τους από τις ΗΠΑ εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών τριβών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η China Telecom Corp., ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της χώρας, είναι το τέλειο παράδειγμα. Αφού διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για λόγους εθνικής ασφάλειας, κατά τις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο, στοχεύει να συγκεντρώσει 47,1 δισεκατομμύρια γιουάν (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα, θέτοντας ένα νέο υψηλό όριο για το 2021.

Η Κίνα, όμως, δεν λειτουργεί σαν άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Οι πολιτικές της δεν είναι διαφανείς και αυτό τρομάζει τους ξένους επενδυτές.

Η Syngenta Group, η ελβετική επιχείρηση σπόρων και λιπασμάτων που ανήκει στην China National Chemical Corp, ετοιμάζει επίσης μια δημόσια εγγραφή 65 δισεκατομμυρίων γιουάν (10 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στον δείκτη Star της Σαγκάης.

Εάν οι δύο προσφορές πετύχουν, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν μέσω των πρώτων πωλήσεων μετοχών στην ηπειρωτική Κίνα φέτος θα ανέλθουν σε περίπου 59 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Τα έσοδα των εγχώριων δημόσιων εγγραφών της Κίνας βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 11 χρόνια, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών, 320, βρίσκεται σε ρεκόρ, δείχνουν τα στοιχεία.

Αν και οι συμφωνίες έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, συνολικά η πόλη δεν τα πήγε πολύ άσχημα φέτος: υπήρξαν 65 δημόσιες εγγραφές, αξίας 34,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ρεκόρ για αυτήν την περίοδο του έτους. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ πρόσφατα μείωσε τη σημασία της ρυθμιστικής καταστολής της Κίνας και είπε ότι η πόλη έχει ένα ρεκόρ συμφωνιών σε εξέλιξη.

Ο δείκτης CSI 300, ο δείκτης αναφοράς της Κίνας, σημείωσε άνοδο 35% τα τελευταία δύο χρόνια, έναντι ανόδου 4% για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης της ηπειρωτικής Κίνας κινήθηκε επίσης καλύτερα από τον δείκτη του Χονγκ Κονγκ από τις αρχές Ιουλίου, όταν εντάθηκε η πίεση προς τις εταιρίες τεχνολογίας από την Κίνα.

Σίγουρα, η κανονιστική επίθεση μπορεί επίσης να βλάψει κινεζικές δημόσιες εγγραφές σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εκπαίδευση, αλλά ο συνολικός αντίκτυπος θα πρέπει να μετριαστεί από εταιρείες που ευνοούνται από την κυβέρνηση να καλύψει το κενό.

Η China Telecom και η Syngenta δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ούτε και η μεγαλύτερη εισαγωγή της ηπειρωτικής χώρας μέχρι στιγμής φέτος – η εγγραφή 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της China Three Gorges Renewables Group Co. – η οποία συνδυάστηκε με το σχέδιο του Πεκίνου να περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα.

Και υπάρχει επίσης το θέμα της επιλογής για τους εγχώριους επενδυτές. Σε αντίθεση με τα παγκόσμια κεφάλαια που μεταφέρουν χρήματα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και άλλων χρηματοπιστωτικών κόμβων σε όλο τον κόσμο, οι κινεζικές εταιρίες έχουν λιγότερες επιλογές, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις προοπτικές για καταχωρίσεις στην ηπειρωτική κινεζική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή