Οι αγορές δεν φοβούνται πλέον τον πληθωρισμό και τώρα επικεντρώνονται στην εξάπλωση της παραλλαγής του Δέλτα της Covid-19, σύμφωνα με την HSBC Wealth Management.

Σε ενημερωτικό του σημείωμα, το οποίο δημοσιεύει το CNBC ο επικεφαλής επενδυτικών στελεχών Xian Chan είπε ότι μετά από μια περίοδο ανησυχίας για τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό οι αγορές φαίνεται να έχουν συνηθίσει την ιδέα.

Ο Xian επεσήμανε ότι ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ παρέμεινε υψηλός σε ετήσιο 5,4% τον Ιούλιο, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ταμείων μειώθηκε, υποδεικνύοντας ότι οι αγορές δεν έχουν «τίποτα άλλο να φοβούνται παρά μόνο τον εαυτό τους» όταν πρόκειται για τον πληθωρισμό.

«Υπάρχει κανονικά μια άμεση σχέση μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Εάν ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι υψηλότερος, τότε οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται για να αντικατοπτρίζουν την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων. Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν μετά την κορύφωση τον Απρίλιο », είπε.

Από το πρωί της Παρασκευής στην Ευρώπη, η απόδοση των 10ετών τίτλων μειώθηκε ξανά στο 1,3405%, αφού ήταν πάνω από 1,7% τον Μάρτιο. Η HSBC προβλέπει ότι θα πέσει έως και 1% μέχρι το τέλος του έτους.

Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 σημείωσε νέο ρεκόρ και ο Xian τόνισε ότι αυτές οι κινήσεις της αγοράς συμβαίνουν παρά τις προσδοκίες για πληθωρισμό που παραμένουν αυξημένες.

«Ακόμη και κατά την ανάλυση της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από στενότερη επιθεώρηση, ο δείκτης S&P 500 εξακολουθεί να αυξάνεται κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Ακόμη και τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν οι φόβοι για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότεροι, απέδωσαν θετικές αποδόσεις », είπε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά υποδηλώνουν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν φοβούνται πλέον τον υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο Xian σημείωσε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επενδυτές δεν θα «τρομοκρατηθούν» με την ανταλλαγή μηνυμάτων σχετικά με τις προθέσεις της Fed να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά είπε ότι η Fed έχει μέχρι στιγμής διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα «αρκετά καλά».

«Αναμφισβήτητα, οι αγορές είναι πλέον περισσότερο εστιασμένες στην κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την Covid, και συγκεκριμένα, την εξάπλωση της παραλλαγής Delta », είπε.

«Αλλά ανεξάρτητα από το πού κοιτάζετε, η γενική άποψη (και ελπίδα) είναι ότι η ευρεία επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού θα επιτρέψει την ιστορία της ανάκαμψης να συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο φέτος», δήλωσε ο Xian.

Σε αυτή τη βασική περίπτωση, η HSBC εξακολουθεί να επενδύει σε μετοχές, ιδιαίτερα σε τομείς άμεσα εκτεθειμένους στους καταναλωτές. Ωστόσο, προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αστάθεια ενδέχεται να εμφανίζεται περιοδικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές