Παρόλο που η φούσκα με την εκρηκτική αύξηση στην τιμή της ξυλείας έσκασε, πολλά commodities παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και ο χάλυβας.

Η τιμή του βιομηχανικού αυτού μετάλλου, έχουν αυξηθεί κατά 219% από την 1η Ιανουαρίου 2020 και έχει φτάσει μια ανάσα από τα 1.900 δολάρια, ενώ πριν από την πανδημία COVID-19, διαπραγματεύονταν από 500 έως 800 δολάρια.

Το υπερβολικό κόστος του χάλυβα αυξάνει τις τιμές των πάντων, από καινούργια αυτοκίνητα έως ψησταριές.

Όταν η πανδημία χτύπησε για πρώτη φορά, τα κράτη επέβαλαν αυστηρά lockdown, με αποτέλεσμα οι χαλυβουργίες να μειώνουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, η συνέχεια εξέπληξε τους πάντες αιφνιδιάζοντας την βιομηχανία.

Χρήματα που κανονικά θα πήγαιναν για ταξίδια ή εστιατόρια, πλέον στράφηκαν σε άλλες αγορές έντασης χάλυβα. Ο κόσμος άρχισε να εξοπλίζει τα σπίτια του με συσκευές, όπως πλυντήρια πιάτων και στεγνωτήρια. Επιπλέον, μια πανδημική άνθηση οικοδόμησης κατοικίας αύξησε περαιτέρω τη ζήτηση για αυτές τις συσκευές. Αυτός ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.

Όπως αναφέρει το Fortune οι χαλυβουργικοί κολοσσοί όπως η United Steel Corporation και οι Cleveland-Cliffs προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή τους. Ωστόσο, τα σχέδιά τους υλοποιούνται από μια ολοένα και πιο σφιχτή αγορά εργασίας.

«Η προσδοκώμενη αύξηση της αμερικανικής παραγωγής χάλυβα συνεχίζει να καθυστερεί, με τα χαλυβουργεία να αντιμετωπίζουν πολλές διαταραχές στα αρχικά τους σχέδια», δήλωσε στο Fortune η Grace Asenov, Αμερικανίδα εμπειρογνώμονας χάλυβα στη Fastmarkets, η οποία αναλύει τα βασικά προϊόντα.

Πότε θα διορθωθούν τελικά οι τιμές του χάλυβα;

Η Fastmarkets προβλέπει την κορυφή του χάλυβα θερμής έλασης το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους-που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου-σε περίπου $ 1.900 έως $ 2.000 ανά τόνο.
Στη συνέχεια, λέει η Asenov, θα ακολουθήσει μια “μέτρια πτωτική διόρθωση το 2022”, καθώς τα χαλυβουργεία θα αρχίσουν τελικά να καλύπτουν τη ζήτηση.

“Η Fastmarkets προβλέπει ότι οι τιμές των HRC [χάλυβα θερμής έλασης] των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 1.250 $ ανά τόνο το επόμενο έτος”, δήλωσε η Asenov.
Αλλά ακόμη και αν ο χάλυβας πέσει στα 1.250 $ το επόμενο έτος, αυτό θα αντιπροσωπεύει μόνο μια διόρθωση 34%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές