Λήγει σήμερα, 16 Αυγούστου, η προθεσμία που έχει δοθεί στο προσωπικό στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να εμβολιαστούν, ενώ όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτόματα τίθενται σε επ’ αόριστον αναστολή εργασίας.

Ο εργοδότης τους υποχρεούται να δηλώσει άμεσα τη μετάβασή τους σε καθεστώς αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη».

Παράλληλα, οριζόντιους ελέγχους συμμόρφωσης με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό θα διενεργήσει στο σύνολο της επικράτειας η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Επισημαίνεται ότι οι οικείες διατάξεις προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω υποχρέωση:

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα