Την εισαγωγή εμβολίων των αμερικανικών φαρμακευτικών Pfizer και Moderna αποδέχτηκαν τελικά οι αρχές του Ιράν, ενδίδοντας έτσι στην λαϊκή πίεση καθώς η πανδημία παραμένει εκτός ελέγχου στη χώρα.

Το Ιράν παραμένει η χώρα με μακράν τα περισσότερα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, με την νέα αναζωπύρωση που έχει καταγραφεί, ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά πλέον τους 655 ημερησίως με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να πλησιάζει τις 100.000.

Τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας που ήδη δεν βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση λόγω των κυρώσεων έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια τους και οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Όμως, η κυβέρνηση έχει αποφύγει να πάει σε λύσεις αυστηρού lockdown, ενώ οι συνεστιάσεις που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία παραμένουν ελεύθερες.

Ωστόσο, το κυριότερο πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τα περιοριστικά μέτρα όσο με τους εμβολιασμούς, δεδομένου πως το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 5% του πληθυσμού. Και τα λίγα εμβόλια που διαθέτει, πέρα από το εγχώριο ιρανικό εμβόλιο, τα έχει αγοράσει από τη Ρωσία και την Κίνα ή τα έλαβε μέσα από το πρόγραμμα COVAX του ΟΗΕ. Για να βρει κανείς εμβόλιο της Pfizer πρέπει να ψάξει στη μαύρη αγορά με τιμή που μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 δολάρια.

Ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι είχε ξεκαθαρίσει από τις αρχές της χρονιάς πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την εισαγωγή εμβολίων αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών.

Η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί άρχισε να εντείνει τον εκνευρισμό της κοινής γνώμης, με τους νέους ειδικά να ξεσπούν μέσα από τα social media. O κόσμος άρχισε να απαιτεί εξηγήσεις και να καλεί σε τιμωρία όσων είναι υπεύθυνοι για τις ελλείψεις στις δόσεις, για τις ελλείψεις στις εισαγωγές εμβολίων. Και τελικά σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι ελήφθη η απόφαση να επιτραπούν οι εισαγωγές σκευασμάτων της Pfizer και της Moderna, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες διευκρινήσεις για το πότε και σε ποια ποσότητα. Αν και το γεγονός πως έκανε ένα σαφές βήμα πίσω επικροτήθηκε από τον απλό κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντζ στον Νετανιάχου, με απειλή αποχώρησης από την κυβέρνηση

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, έθεσε τελεσίγραφο 20 ημερών στον Νετανιάχου ώστε να παρουσιάσει σχέδιο για την «επόμενη μέρα στη Γάζα»

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες
Επικαιρότητα |

Βενιζέλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμευτική και για τις δύο χώρες

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Συμφωνία αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας και «σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία και υποχρεωτική»