Η πτώση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης στην Καμπούλ είναι μια ιστορική στιγμή για το Πεκίνο. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι Ασιάτες πρέπει να διαχειρίζονται την ασφάλεια της Ασίας. Τώρα ασκείται πίεση για να δείξει ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν οικονομικά, προστατεύοντας παράλληλα τις κινεζικές επενδύσεις σε κοντινή απόσταση. Είναι μια δουλειά κομμένη στα μέτρα του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σπατάλησαν δύο δεκαετίες για την οικοδόμηση του κράτους, αλλά η Κίνα απέσπασε ένα μέρισμα ασφαλείας ούτως ή άλλως. Ακόμα και όταν η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είχε ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας, το Πεκίνο δημιούργησε ή κυριάρχησε σε περιφερειακές πρωτοβουλίες που απέκλεισαν τη συμμετοχή των ΗΠΑ, όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης και η Διάσκεψη για τα Μέτρα Αλληλεπίδρασης και Εμπιστοσύνης στην Ασία. Η Κίνα έριξε χρήματα σε υποδομές, μερικά περνούσαν σε ακοντινή απόσταση από τα σύνορα του Αφγανιστάν, συνδέοντας τη Λαϊκή Δημοκρατία με αγορές στην Ευρώπη και προμηθευτές ενέργειας στη Μέση Ανατολή.

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φύγει οριστικά. Η Κίνα, έχοντας παρουσιαστεί ως εναλλακτική δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια στην περιοχή, μπορεί να προσφέρει βοήθεια, επενδύσεις και τεχνική υποστήριξη. Οι κινεζικοί κρατικοί εξορύκτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να εκμεταλλευτεί τα τεράστια αποθέματα ορυκτών του, αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις το 2017, ενώ οι κατασκευαστικές εταιρείες του θα μπορούσαν να φτιαξουν αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρόμους και αγωγούς, γεμίζοντας αυτό που είναι σήμερα ένας τεράστιος κενός χώρος στον χάρτη του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative) του Προέδρου Σι.

Από την άλλη πλευρά, οι Κινέζοι διπλωμάτες θα πιέσουν επίμονα τους ηγέτες των Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία να συγκρατήσουν όποια επίθεση πέρα ​​από τα κινεζικά σύνορα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να αρνηθούν την υποστήριξη σε οντότητες που έχουν στοχεύσει κινεζικές επενδύσεις και πολίτες στο γειτονικό Πακιστάν. Αυτό είναι κάτι για το οποίο δύσκολα οι Ταλιμπάν θα πείσουν όλα τα μέλη τους: η κινεζική κεντρική κυβέρνηση έχει περιορίσει πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες εθνοτικές μειονότητες σε καταυλισμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί από αυτούς τους μουσουλμάνους έχουν φυλακιστεί για φαινομενικά μη ριζοσπαστικές πρακτικές. Η Κίνα λέει ότι τα στρατόπεδα αποτρέπουν την τρομοκρατία και παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, αλλά αυτό είναι απίθανο να καταπνίξει οποιαδήποτε οργή.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν να μείνουν μακριά από τις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Ωστόσο, μένει να δούμε αν μπορούν να ελέγξουν τη χώρα. Εάν δεν μπορούν, πολλοί γείτονες θα κοιτάξουν προς το Πεκίνο για λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να το βυθίσει στο τέλμα από το οποίο οι Αμερικανοί μόλις διέφυγαν.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners