Το Αφγανιστάν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Και τους πήρε μόλις ένα μήνα για να νικήσουν τις δυνάμεις του Αφγανιστάν που υποστηρίζονταν από τη Δύση και να πάρουν ξανά τον έλεγχο της χώρας μετά από 20 χρόνια.

Η ανατροπή έγινε μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν – ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος των ΗΠΑ μέχρι σήμερα. Οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο Αφγανιστάν για περίπου δύο δεκαετίες – από την 11η Σεπτεμβρίου – και ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά όλα αυτά καταστράφηκαν από το μπλίτσκριγκ των Ταλιμπάν.

Και επειδή οι ΗΠΑ δανείστηκαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να το πληρώσουν, γενιές Αμερικανών θα επιβαρυνθούν από το κόστος αποπληρωμής του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Costs of War Project στο Brown University, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Αυτό περιλαμβάνει το άμεσο κόστος χρηματοδότησης 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού.

Για να θέσουμε τα στοιχεία σε προοπτική, το ποσό που δαπανήθηκε στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν είναι μεγαλύτερο από τη συνολική καθαρή περιουσία των Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates και των 30 πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων στην Αμερική.

Το Πανεπιστήμιο Brown έκανε επίσης την προβολή ότι το κόστος των τόκων για το πολεμικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών θα φτάσει τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050. Και αυτό θα πλήξει τον μέσο Αμερικανό, αφού μεταφράζεται σε 20.000 δολάρια για κάθε πολίτη των ΗΠΑ.

Εκτιμάται επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να πληρώσουν για υγειονομική περίθαλψη, αναπηρία, ταφή και άλλα έξοδα για περίπου 4 εκατομμύρια βετεράνους του Αφγανιστάν και του Ιράκ: περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το κόστος είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά τις ζωές που χάθηκαν. Οι ΗΠΑ έχασαν 2.448 μέλη των ενόπλων δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν και σχεδόν 4.000 “εργολάβους” πολίτες. Περισσότεροι από 66.000 Αφγανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί σκοτώθηκαν επίσης τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης σκοτώθηκαν 1.144 στρατιωτικοί άλλων χωρών, τουλάχιστον 47.245 Αφγανοί πολίτες, 51,191 Ταλιμπάν και άλλοι μαχητές , 444 εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής και 72 δημοσιογράφοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή