Αγώνα δρόμου προκειμένου να μην εκταμιευτούν στο Αφγανιστάν τα 450 εκατ. δολάρια, που είναι προγραμματισμένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διεξάγει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μέτρα για να αποτρέψει τους Ταλιμπάν από την πρόσβαση στα κεφάλαια του ΔΝΤ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο CNN την Τετάρτη.

Σε επιστολή τους προς τη υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, 17 βουλευτές των Δημοκρατικών χαρακτήρισαν “εξαιρετικά ανησυχητικό” το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει προγραμματίσει να διαθέσει κεφάλαια στο Αφγανιστάν την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνουν ότι αυτό «θα παρέχει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια άνευ όρων ρευστότητα σε ένα καθεστώς με ιστορικό υποστήριξης τρομοκρατικών ενεργειών κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της».

Οι νομοθέτες έχουν ζητήσει επίσημη ενημέρωση για το θέμα από την Γέλεν έως το απόγευμα της Πέμπτης.

Η διαμάχη αφορά μια εκ των προτέρων προγραμματισμένη κατανομή των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων SDR

Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα SDR αξίας περίπου 450 εκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν στο Αφγανιστάν ήδη από τη Δευτέρα, μπαίνοντας στους τραπεζικούς λογαριασμούς την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ είναι εκτός συνεδρίασης αυτή τη στιγμή. Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε το ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει πέρα ​​από αυτό.

Ακόμη και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν δεν είναι σίγουρος τι θα συμβεί στη συνέχεια.

«Δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η κατανομή θα προχωρήσει τώρα», δήλωσε στο Twitter ο Αντζαμάλ Αχμαντί, ο εκτελεστικός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα την Κυριακή καθώς η κυβέρνηση κατέρρευσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή