Tο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών συνεχίζει την ισχυρή ανάκαμψή του από το σοκ της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με το Βαρόμετρο Εμπορίου Προϊοντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το οποίο σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ.

Το Βαρόμετρο Εμπορίου Αγαθών είναι ένας σύνθετος δείκτης που παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τροχιά του εμπορίου εμπορευμάτων σε σχέση με τις πρόσφατες τάσεις, πλέον των συμβατικών στατιστικών του όγκου συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον ΠΟΕ την Τετάρτη, ένδειξη του βαρομέτρου ανέρχεται 110,4 και είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τότε που ο δείκτης κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2016, Αυξήθηκε σε ετήσια βάση πάνω από 20 μονάδες.

Όπως, υπογραμμίζει ο ΠΟΕ, η άνοδος του βαρομέτρου αντανακλά τόσο τη δύναμη της τρέχουσας εμπορικής επέκτασης όσο και το βάθος του σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ εξακολουθεί να είναι αρκετά πάνω από την τάση, ο δείκτης έχει αρχίσει να αυξάνεται με φθίνουσα ταχύτητα, κάτι που θα μπορούσε να προϋποθέτει ότι η ανοδική ορμή του εμπορίου έχει πιάσει κορυφή.

Όλοι οι δείκτες του βαρομέτρου ήταν πάνω από την τάση τον τελευταίο μήνα, απεικονίζοντας την ευρεία φύση της ανάκαμψης. Οι δείκτες για τις αεροπορικές μεταφορές (114,0), τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων (110,8) και τις πρώτες ύλες (104,7) συνέχισαν να αυξάνονται, σηματοδοτώντας ταχύτερη από τη μέση ανάπτυξη του εμπορίου.

Ο δείκτης προϊόντων αυτοκινήτων (106,6) αυξήθηκε επίσης παρά το γεγονός ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούλιο σε ορισμένες χώρες λόγω έλλειψης ημιαγωγών. Αυτή η έλλειψη αντικατοπτρίζεται επίσης σε μια μικρή πτώση του δείκτη ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (112,4).

Ο μελλοντικός δείκτης νέων παραγγελιών εξαγωγής (109,3) επιβραδύνθηκε, παρέχοντας μια περαιτέρω ένδειξη ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο εγγύς μέλλον.

Η άνοδος του δείκτη αεροπορικών μεταφορών αντανακλά την ανάκαμψη των αεροπορικών μεταφορών λόγω της χαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία σε ορισμένες (κυρίως ανεπτυγμένες) χώρες. Ο δείκτης θα μπορούσε να μειωθεί ξανά ξαφνικά εάν η εξάπλωση των παραλλαγών του COVID-19 αναγκάσει την εκ νέου επιβολή περιορισμών.

Η τελευταία ένδειξη βαρομέτρου είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με την πιο πρόσφατη εμπορική πρόβλεψη του ΠΟΕ στις 31 Μαρτίου , η οποία προέβλεπε αύξηση 8% στον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευμάτων το 2021 μετά από πτώση 5,3% το 2020.

Το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών αυξάνεται σταθερά από τότε που σημείωσε απότομη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2021, το μεγαλύτερο άλμα από την άνοδο 5,8% το τρίτο τρίμηνο του 2011. Η τελευταία ένδειξη βαρόμετρου υποδηλώνει ότι το εμπόριο αγαθών θα έχει ακόμη μεγαλύτερο χρόνο- ετήσια αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο μόλις διατίθενται στοιχεία για τον όγκο συναλλαγών για εκείνη την περίοδο.

Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθούν να επισκιάζονται από αρνητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ανισοτήτων, της συνεχιζόμενης αδυναμίας στο εμπόριο υπηρεσιών και της καθυστέρησης των χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες. Η COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις προοπτικές του εμπορίου, καθώς νέα κύματα μόλυνσης θα μπορούσαν εύκολα να υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή