H Ρωσία επιδιώκει να αναγνωριστούν και τα δικά της πιστοποιητικά εμβολιασμού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μάλιστα, σε γρήγορα. Η διαδικασία των συνομιλιών της χώρας με την ΕΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν είναι απλή, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συζητήσεις προχωρούν. Δεν είναι απλές, διότι απαιτείται αποστασιοποίηση από τις προσπάθειες πολιτικοποίησης αυτής της διαδικασίας, οι οποίες ενίοτε προκύπτουν», είπε ο κ. Λαβρόφ, επισκεπτόμενος τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιταχύνει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων αγγίζουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και τεχνικά θέματα των εν λόγω πιστοποιητικών.

«Από τη δική μας πλευρά το υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια (σ.σ. που παρασκευάζει τα γνωστότερα ρωσικά εμβόλια Sputnik-V και το μονοδοσικό Sputnik Light) είναι έτοιμα σε συμπιεσμένες προθεσμίες να ολοκληρώσουν την εργασία αυτή», υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός, χαρακτηρίζοντας την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού «σπουδαίο άλμα για τους ανθρώπους, για τον φυσιολογικό προγραμματισμό της ζωής τους».

Ρωσία: Το «μπαλάκι» στην ΕΕ

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ η απόφαση εάν θα επιτρέπουν ή όχι την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μη πιστοποιημένο στην ΕΕ εμβόλιο και η τυχόν αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, την οποία χαρακτήρισε «συντομότερη οδό», δεν θα σημάνει αυτομάτως ότι και το Sputnik-V θα πιστοποιηθεί στην ΕΕ,

«Τι θα γίνει με την αναγνώριση του Sputnik-V, ουδείς γνωρίζει», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είχε ήδη υπογράψει πολυάριθμα συμβόλαια για την αγορά δυτικών εμβολίων, προτού εκείνα περάσουν τη διαδικασία πιστοποίησης στην Ευρώπη» και ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Φον Ντερ Λάιεν έχει μεταξύ άλλων δηλώσει ότι «δεν χρειαζόμαστε ρωσικά εμβόλια, δεν χρειάζεται να συνομιλήσουμε μαζί τους για τίποτε».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέκρουσε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα επιδίδεται σε «πόλεμο εμβολίων» και «υποκινεί τις διαδηλώσεις κατά του εμβολιασμού στη Δύση», χαρακτηρίζοντάς τις «θλιβερές» και επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν όταν προ ενός έτους ανακοίνωνε την επιτυχή παραγωγή του Sputnik-V ότι «τέτοιες κρίσεις πρέπει να ενώνουν το λαό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής