
Σειρά οικονομικών προτάσεων επεξεργάζεται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, τις οποίες θα καταθέσει στο Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και στα οικονομικά υπουργεία, στο πλαίσιο των συναντήσεων των φορέων με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ενόψει του βήματος της ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, πιστεύει πως απώτερος σκοπός της κυβέρνησης, παρά τις αντιξοότητες, τις φυσικές καταστροφές, το δημοσιονομικό κόστος των αποζημιώσεων και την πορεία των εσόδων, πρέπει να συνεχίσει να είναι, οι ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το φορολογικό πακέτο δέκα μέτρων, που επεξεργάζεται το ΕΒΕΠ, απαιτεί, αφενός, δημοσιονομικό χώρο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως και, αφετέρου, χρονικό διάστημα τριών ετών για την ολοκλήρωση φοροελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:
- χαμηλότερο ΦΠΑ στις μεταφορές, μη οινοπνευματώδη, εστίαση και θεάματα,
- περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 3 σε 5 μονάδες,
- αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα,
- νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022.
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο φορολογικό τοπίο του 2023 και 2024 πρέπει να προβλέπουν:
- πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες,
- μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
- μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
- μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
- καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
Στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ σημειώνεται ότι οι φορείς της αγοράς αναμένουν το οικονομικό επιτελείο να οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να προτείνει το νέο χρονοδιάγραμμα των φοροελαφρύνσεων. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων του διμήνου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου θα κρίνουν εν πολλοίς την επίτευξη των στόχων του β’ εξαμήνου για συνολικά φοροέσοδα 25,6 δις ευρώ ή έσοδα 22 δις ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, δίνοντας μια καθαρή εικόνα του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου, που απαιτείται για προσεχείς φοροελαφρύνσεις.
Το ΕΒΕΠ εκτιμά ότι, παρά τα χαμηλότερα δηλωθέντα εισοδήματα σε βάθος δεκαπενταετίας, αυτό το δίμηνο αναμένεται νέα υπερσυσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων. Επίσης, παρά το γεγονός πως φέτος μόνο 1 στα 3 ΑΦΜ έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά, οι συνολικά απαιτούμενοι φόροι θα είναι αυξημένοι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κατά 30%, φθάνοντας τα 4,5 δις ευρώ μηνιαίως.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει τέλος Αυγούστου να πληρωθούν, δύο εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση εισφορών του 2019 και 2020 καθώς και η 2η δόση ΦΠΑ για το β’ τρίμηνο, ενώ, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση φόρου εισοδήματος.
Το ΕΒΕΠ δηλώνει ότι βλέπει θετικά τα φορολογικά κίνητρα που ενθαρρύνουν συνέργειες και που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με τη μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή όσων συγχωνεύονται ή προχωρούν σε αναδιάρθρωση, υπό τον όρο ότι τα κέρδη δεν θα κεφαλαιοποιούνται, ούτε θα διανέμονται στους μετόχους, αλλά θα κατευθύνονται σε επενδύσεις παγίων. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αποτελεί προτεραιότητα η μονιμοποίηση όλων των μειώσεων φόρων που ισχύουν σήμερα, ενώ, στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί σταδιακά το υψηλό «φορολογικό φορτίο».
Τέλος υπογραμμίζεται ότι ο μηνιαίος λογαριασμός φόρων και εισφορών εξακολουθεί να είναι βαρύς, με την ελπίδα όμως, πως η χρηστή διαχείριση της δημοσιονομικής ευελιξίας, παρά το δημοσιονομικό κόστος των καταστροφών από τις πυρκαγιές, εξακολουθεί να αφήνει περιθώρια διευκολύνσεων για το 2021 και νέων φοροελαφρύνσεων μετά το 2022.


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους