Εκατοντάδες αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών arogi.gov.gr και η πρώτη πληρωμή δρομολογείται για αύριο Παρασκευή.

Η πλατφόρμα από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις, ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως επισήμανε ο κ.Τριαντόπουλος, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, είχαν υποβληθεί 550 αιτήσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η πρώτη πληρωμή

«Η ροή συνεχίζεται, με την πρώτη πληρωμή να δρομολογείται για την Παρασκευή. Η Κυβέρνηση, με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση των μέτρων στήριξης των πληγέντων και τη διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές» κατέληξε ο κ.Τριαντόπουλος.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι άνοιξε πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου οι πυρόπληκτοι μπορούν να κάνουν αίτηση, για να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης των οικιών ή των επιχειρήσεων τους.

“Η πλατφόρμα https://arogi.gov.gr έχει ανοίξει. Οι πολίτες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές μπορούν, με μία αίτηση, να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης, ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους” υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

Ολοκληρώνονται και οι αυτοψίες

Την Παρασκευή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και το σύνολο ελέγχων και επανελέγχων των κτιρίων των πληγεισών περιοχών. Στις περιοχές θα υπάρχουν κλιμάκια μηχανικών για να διενεργήσουν ελέγχους σε κτήρια των οποίων οι ιδιοκτήτες δε μπόρεσαν να παρευρεθούν, ενώ όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Μεταφορών οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν άμεσα.

Η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα, καθώς οι αυτοψίες ξεκίνησαν και προχωρούν άμεσα, ανέφερε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ειδικότερα ότι πάνω από 2.000 αυτοψίες ολοκληρώθηκαν ταχύτατα και η πλατφόρμα των αποζημιώσεων είναι ανοιχτή. Εξήγησε ότι η στεγαστική συνδρομή, που θα φτάνει τα 150.000 ευρώ, έχει μία διαδικασία, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει έλεγχος από τους μηχανικούς.

«Την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις», δήλωσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι ενώ στο παρελθόν «ένας άνθρωπος, που είχε καεί το βίος του, έπρεπε να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να πάρει τα χρήματα του», αυτή τη φορά, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα γίνει κάτι πολύ απλό: Ένα ποσό – Μία πλατφόρμα – Μία εκταμίευση.

Τι έχουν έχουν δείξει οι αυτοψίες

Μέχρι σήμερα, Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021, έχουν διεξαχθεί 2.300 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:
· 1.399 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 532 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 465 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 402 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· 96 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 23 είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 27 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 781 αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων οι 62 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 327 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 392 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Τέλος, ελέγχθηκαν 24 δημόσια κτίρια ή/και ναοί, εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 13 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 469 κτίρια, εκ των οποίων 376 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 93 κρίθηκαν επισκευάσιμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012