Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, επεξεργάζεται τα σχέδιά του για ανακατανομή πλούτου. Θέλει να συγκρατήσει το «παράλογο εισόδημα», να αυξήσει τους μισθούς και να επεκτείνει τη μεσαία τάξη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ενός συνεδρίου υψηλού επιπέδου, την Τρίτη, τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε την σκληρή του μεταχείρισή ως προς τους εταιρικούς μεγιστάνες. Η χρηματοδότηση φορολογικών μεταβιβάσεων και κοινωνικών υπηρεσιών θα μπορούσε να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις για την China Inc., ενώ ο φόρος ακίνητης περιουσίας, η επιβολή του οποίου έχει καθυστερήσει αρκετά, μπορεί επιτέλους να εφαρμοστεί.

Το πλουσιότερο 1% των Κινέζων πολιτών κατέχει τώρα το 31% του πλούτου της χώρας, περισσότερο από το 21% που κατείχε πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse. Η πανδημία, η οποία έπληξε περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις και τους φτωχούς εργαζόμενους, έχει επιδεινώσει το χάσμα, ωστόσο, ο αριθμός των νέων αυτών υπερ-πλούσιων αυξήθηκε κατά 50%, σε σύγκριση με το 2019, καθώς αναδύθηκαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Είναι εύκολο για τον Σι Τζινπίνγκ να μειώσει τον πλούτο των πλουσιότερων πολιτών. Οι επενδυτές έχουν χάσει, από τον Φεβρουάριο, περίπου 1 τρισ. δολάρια της αξίας των εισηγμένων κινεζικών εταιρειών, καθώς αξιωματούχοι και κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούσαν να ελέγξουν γίγαντες ηλεκτρονικού εμπορίου, εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, καθηγητές ιδιαίτερων κα μεσίτες.

Ωστόσο, η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους απλούς πολίτες, το οποίο αυξήθηκε μόνο 1% για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, το 2020, θα καταστεί περισσότερο περίπλοκη σε ένα σύστημα που θα επιφέρει την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και όχι μέσω της κατανάλωσης. Θα απαιτήσει νέες μεταφορές φορολογικών πόρων και αυξημένες κοινωνικές δαπάνες, ενώ οι εταιρείες και οι πλούσιοι θα καταστούν, πιθανότατα, υπεύθυνοι να συμβάλλουν στην πληρωμή. Για παράδειγμα, ενώ στελέχη, όπως ο Πόνι Μα από την Tencent ή και ο Γουάνγκ Σινγκ από τη Meituan, έχουν ήδη εντείνει τις φιλανθρωπικές τους προσπάθειες, αυτό πιθανότατα δεν θα εμποδίσει το Πεκίνο από το να επιβάλει φορολογικούς συντελεστές για τις εταιρείες Διαδικτύου, που διατηρούνταν εδώ και πολύ καιρό σε προνομιακό ποσοστό 10%, στήριγμα του εταιρικού προτύπου 25%.

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι πιθανότατα η εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου φόρου ακινήτων, η επιβολή του οποίου έχει καθυστερήσει αρκετά. Η ακίνητη περιουσία συνεισφέρει κατά 70% στην άνιση κατανομή πλούτου στην Κίνα, σημείωσε ο Λι Σι, ειδικός στη διανομή εισοδήματος στο Πανεπιστήμιο Normal του Πεκίνου. Ωστόσο, η προσπάθεια του Σι Τζινπίνγκ για τη μείωση των τιμών αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μέχρι να στεφθεί με επιτυχία. Η επιβολή φόρου θα μπορούσε να έχει τρία οφέλη: να αποφευχθεί η κερδοσκοπία, η οποία καθιστά την ιδιοκτησία ακινήτων οικονομικά επιβαρυντική για τους απλούς πολίτες, να αυξηθούν τα κενά διαμερίσματα στην αγορά ενοικίασης και να καταβάλουν εισφορές οι πολίτες ο πλούτος των οποίων προέρχεται από τον κλάδο των διαμερισμάτων. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να σφυρηλατήσει και μία βιομηχανία που θα συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα μέχρι και το ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, θα ήταν λάθος οι επενδυτές να αντιταχθούν στις αποφάσεις του Σι Τζινπινγκ.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners