Σχετικά με την αργία της 15ης Αυγούστου 2021, ισχύουν συνοπτικά τα παρακάτω:

  1. Η Αργία της 15ης Αυγούστου. Γενικά – Θεσμικό πλαίσιο

Η 15η Αυγούστου (εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) ανήκει στις εξαιρέσιμες εορτές, κατά τις οποίες απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που νομίμως λειτουργούν κατά τις Κυριακές και εορτές.

Οι εξαιρέσιμες εορτές

  • καθορίζονται, από 19.6.2021 κ.ε. από το άρθρο 60 του Ν. 4808/21 «Αργία» και
  • η αμοιβή τους, ρυθμίζεται, από το άρθρο 2 παρ. 2 του ΝΔ 3755/57, όπως τροποποιήθηκε με το ΝΔ 147/73 και τον Ν. 4554/18.
  1. Ειδικά θέματα που αφορούν το 2021 – τρόπος πληρωμής.

Εφέτος η 15η Αυγούστου συμπίπτει με ημέρα Κυριακή και ως εκ τούτου θα ισχύσουν τα εξής:

  • Ειδικά θέματα που αφορούν το 2021, λόγω σύμπτωσης με Κυριακή

Επειδή, με το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, καταργήθηκαν -για τον ιδιωτικό και για τον Δημόσιο τομέα- οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή, δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη ημέρα.

  • Τρόπος πληρωμής – Θεσμικό πλαίσιο

Ο Άρειος Πάγος, με την με αριθμό 303/61 απόφασή του, έχει δεχθεί ότι το ημερομίσθιο της εξαιρετέας εορτής οφείλεται και όταν η εορτή αυτή συμπίπτει με ημέρα Κυριακή.

Το  Υπουργείο Εργασίας με το Εγγρ. 2797/99, έκανε δεκτή, την παραπάνω νομολογία.

Αντιθέτως είχε κρίνει η υπ. αριθμ. 2649/86 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λαρίσης, και την οποία δεν υιοθέτησε το Υπουργείο Εργασίας.

Συνεπώς με βάσει τα παραπάνω, έχουμε:

  • Σε περίπτωση μη απασχόλησης

Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 15 Αυγούστου υποχρεούνται να καταβάλουν μόνο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα καθώς και οι ημερομίσθιοι που απασχολούνται στο Δημόσιο – ΝΠΔΔ – ΟΤΑ.

  • Σε περίπτωση απασχόλησης

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 15 Αυγούστου οφείλουν σε όσους θα απασχοληθούν:

  • Αν αμείβονται με ημερομίσθιο

Σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, τόσα καταβαλλόμενα ωρομίσθια όσες θα είναι οι ώρες απασχολήσεώς τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί επί του νομίμου ωρομισθίου τους και θα χορηγηθεί για όσες ώρες εργασθούν.

Επί πλέον οφείλουν να χορηγήσουν αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), κατ’ άλλη ημέρα της εβδομάδος που ακολουθεί την Κυριακή 15/8.

  • Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό

Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλουν προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους και χορηγείται για όσες ώρες απασχοληθούν, και αναπληρωματική ανάπαυση κατά την εβδομάδα που ακολουθεί την Κυριακή 15/8. Ζήτημα καταβολής και του 1/25 του μηνιαίου μισθού, ως αποζημιώσεως για την στέρηση της εβδομαδιαίας αναπαύσεως, γεννάται μόνον όταν δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση.

Η προσαύξηση 75% οφείλεται ανεξαρτήτως του κύρους της συμφωνίας περί απασχολήσεως των  μισθωτών, κατ’ άρθρ. 2 Ν. 435/76.

  • Αναπληρωματική ανάπαυση

Αναπληρωματική ανάπαυση (εφόσον η απασχόληση διήρκεσε πέρα των 5 ωρών) οφείλεται

  1. στις επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικής αναπαύσεως κατά Κυριακή και ημέρες αργίας, και
  2. στις επιχειρήσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις αυτές και λειτουργούν νομίμως κατά την Κυριακή και τις αργίες, από τις οποίες καταρτίζεται, πρόγραμμα αναπαύσεων, στις οποίες λαμβάνεται υπ’ όψη η απασχόληση για τις Κυριακές (συνεπώς και για την Κυριακή 15/8) και συνεπώς δεν οφείλεται επί πλέον, εκείνων του προγράμματος, ημέρα αναπαύσεως.
  1. Αντιμετώπιση την περίπτωση που ο εργαζόμενος κάνει χρήση κανονικής αδείας.

    • Δικαίωμα λήψεως ενός επί πλέον ημερομισθίου

Δικαίωμα λήψεως ενός επί πλέον ημερομισθίου (πέραν των αποδοχών αδείας τους) έχουν και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που απέχουν λόγω αδείας κατά το διάστημα στο οποίο εμπίπτει η 15η Αυγούστου.

Αυτό προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 του ΑΝ 539/45 που ορίζει ότι κατά την διάρκεια της αδείας του ο μισθωτός δικαιούται των αποδοχών που θα ελάμβανε αν εργαζόταν (βλ. και σχετική Μελέτη ΔΕΝ 2017 σ. 749 επ. (754).

  • Γεννάται θέμα αυξήσεως της θερινής αδείας κατά μία ημέρα;

Δεν γεννάται θέμα αυξήσεως κατά μία ημέρα, της «θερινής» αδείας, λόγω της 15ης Αυγούστου επειδή αυτή εφέτος συμπίπτει με ημέρα Κυριακή, και αυτό γιατί, η άδεια, σύμφωνα με το νόμο, αποτελείται μόνον από εργάσιμες ημέρες.

Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

Οικονομολόγος – Εργασιακός Σύμβουλος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts