Σε αμφιβολία τίθεται η σχεδιαζόμενη ύψους 40 δισ. δολαρίων εξαγορά της βρετανικής εταιρείας μικροτσίπ ARM (που ελέγχει σήμερα από την Softbank) από τον αμερικανικό όμιλο Nvidia Corp. καθώς οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού στη Βρετανία εγείραν ενστάσεις κρίνοντας πως το deal θα πλήξει τον ανταγωνισμό και θα αποδυναμώσει έτερες εταιρείες.

Μετά την εξέλιξη αυτή η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς θα πρέπει να επανεξεταστεί ο φάκελος και οι τροποποιήσεις που πρότεινε η Nvidia.

To μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμφωνία έχει να κάνει με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει διεθνώς με το τεράστιο έλλειμμα μικροτσίπ που επηρεάζει εκατοντάδες εταιρείες πλήττοντας συνολικά την παραγωγή.

Οι ενστάσεις έχουν να κάνουν με τις συνέπειες που θα προκύψουν από την απορρόφηση της ARM, που είναι από τις κορυφαίες στον σχεδιασμό ημιαγωγών και κάτοχος πολλών πατεντών, από την μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία μικροτσίπ. Πολλές ανταγωνιστικές αλλά και μικρότερες εταιρείες έχουν διαμαρτυρηθεί για δημιουργία αθέμιτου πλεονεκτήματος σε έναν ήδη ευαίσθητο και… στρυμωγμένο κλάδο.

Παράλληλα οι βρετανικές αρχές εκφράζουν ανησυχία και για θέματα εθνικής ασφάλειας, που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων που μπορεί να προσφέρει η Nvidia. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συγκεκριμένος παράγοντας καθιστά εξαιρετικά χαμηλές τις πιθανότητες το deal τελικά να εγκριθεί. Όπως αναφέρουν βρετανοί αναλυτές, για τη χώρα έχει εξελιχτεί και σε ζήτημα εθνικού κύρους για την απώλεια της επιχειρηματικής επιρροής της Βρετανίας στο παγκόσμιο στερέωμα, δεδομένου πως μια στρατηγικής σημασίας εταιρεία ήδη είχε βρεθεί υπό τον έλεγχο της ιαπωνικής Softbank, από το 2016 και τώρα θα περάσει από τους Ιάπωνες σε αμερικανικά χέρια.

Πάντως, ο CEO της Nvidia Γένσεν Χουάνγκ, σε δηλώσεις του, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως τελικά το deal θα προχωρήσει και πως οι ρυθμιστικές αρχές θα αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή