Σε δεύτερο διάγγελμα, μέσα στην εβδομάδα, προς το αμερικανικό έθνος για το θέμα του Αφγανιστάν προχώρησε ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε ουσιαστικά να επανέλθει στην υπεράσπιση των επιλογών της κυβέρνησης του μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχτηκαν οι ΗΠΑ, αν και θέλησε κυρίως να επικεντρωθεί στη δύσκολη διαδικασία εκκένωσης των Αμερικανών και ευρύτερα δυτικών πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Πραγματικά, η ασφαλής έξοδος δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών πολιτών, αλλά και ευρύτερα δυτικών πολιτών από τη χώρα, όπως και των ντόπιων συνεργατών τους, είναι το πλέον άμεσο ζήτημα, καθώς τα σύνορα και βέβαια το αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να βγουν από τη χώρα όλοι οι Αμερικανοί και ξένοι πολίτες, εξηγώντας πως οι πτήσεις από το Αφγανιστάν έχουν ξεκινήσει και πάλι και πως έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στη διαδικασία

«Θέλω να είμαι σαφής, όποιος Αμερικανός θέλει να έρθει σπίτι, θα τον φέρουμε σπίτι» διαβεβαίωσε το αμερικανικό κοινό, εξηγώντας πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες διαδικασίες αεροπορικής εκκένωσης στην ιστορία.

Υποστήριξε δε, πως στόχος είναι η έξοδος να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. «Νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε μέχρι τότε, αλλά θα το κρίνουμε και στην πορεία» τόνισε.

Τις τελευταίες ημέρες είναι προφανές πως ο Λευκός Οίκος, διπλωμάτες και μέλη των μυστικών υπηρεσιών «δείχνουν» ο ένας τον άλλον για τα λάθη που έγιναν, τόσο δημοσίως όσο και μέσα από διαρροές πληροφοριών, παραπέμποντας σε μια κρίση που θα είχε αποφευχθεί, αν είχαν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις και ο σχεδιασμός της εξόδου είχε γίνει, τουλάχιστον, με καλύτερη οργάνωση.

Μέχρι και χθες, οι Αμερικανοί είχαν βγάλει από τη χώρα μόλις 7.000 Αμερικανούς ή συνολικά 18.000 άτομα διαφόρων εθνοτήτων. Αν και δεν υπάρχει ακριβής αριθμός, υπολογίζεται πως στο Αφγανιστάν υπήρχαν τουλάχιστον 11.000 Αμερικανοί πολίτες. Ο κ. Μπάντεν υποστήριξε πως προσπαθούν ακόμη να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί παραμένουν ακόμη.

Σε κάθε περίπτωση σε αυτούς θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τόσο τους ξένους, δυτικούς πολίτες όσο και χιλιάδες Αφγανούς, οι οποίοι όχι απλά συνεργάζονταν, αλλά εργάζονταν για τις αμερικανικές δυνάμεις και οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να διαφύγουν για την ασφάλεια τους. Ο κύριος Μπάιντεν, στην ομιλία του, υποστήριξε πως αναμένει πως όλοι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ θα έχουν φυγαδευτεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Επίσης υποστήριξε πως οι ΗΠΑ είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν, εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις –κόντρα σε κάποια δημοσιεύματα- πως οι Ταλιμπάν παρεμποδίζουν Αμερικανούς πολίτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μπορούν να αναχωρούν αεροπορικώς περίπου 5.000 με 9.000 ημερησίως, όταν ο μέχρι τώρα μέσος όρος κυμαίνεται μόλις στους 2.000.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «οι σύμμαχοι μας δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», κάτι όμως που προφανώς δεν επεκτείνεται στα σχόλια του διεθνούς Τύπου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα