Έντονη πίεση δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας των διασωληνωμένων ασθενών κοροναϊού στις ΜΕΘ, οι οποίοι αυξάνονται σε καθημερινή βάση, την ώρα που οι απλές νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, με μικρές διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις το προηγούμενο Σάββατο (14/8) οι διασωληνωμένοι ήταν στους 236, με τη διάμεση ηλικία να είναι τα 65 έτη, ενώ οι εισαγωγές βρίσκονταν στις 285, καταγράφοντας αύξηση 11.76%.
Σε διάστημα μιας εβδομάδας, όμως, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση, φθάνοντας σήμερα (21/8) στους 317 διασωληνωμένους, με διάμεση ηλικία τα 64 έτη, ενώ έγιναν 280 νέες εισαγωγές.
Αναλυτικά, η αύξηση που καταγράφηκε όλη την εβδομάδα στους ασθενείς που εισήχθησαν στις ΜΕΘ διαμορφώθηκε ως εξής:
- Σάββατο (21/8): 317
- Παρασκευή (20/8): 296
- Πέμπτη (19/8): 286
- Τετάρτη (18/8): 282
- Τρίτη (17/8): 258
- Δευτέρα (16/8): 250
- Κυριακή (15/8): 241
- Σάββατο (14/8): 236
Αύξηση 154% μέσα σε ένα μήνα
Πάνω από 300 διασωληνωμένοι είχαν καταγραφεί στα μέσα Ιουνίου. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 321 διασωληνωμένους, στις 18 του μήνα 307 και στις 19/6 ήταν 301.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα δεδομένα, ένα μήνα πριν, οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας ήταν 125, με την αύξηση να αγγίζει το 154,6%.
Επιπλέον, το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, από 1η/8 έως 21/8, οι νεκροί ήταν 376, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Ιουλίου, οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί ήταν 160. Παρατηρήθηκε αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 135%.
Πίεση στα νησιά
Μεγάλη πίεση ασκείται και στα «κόκκινα» νησιά, με την Κρήτη και τη Ρόδο να είναι στην κορυφή, καταγράφοντας τριψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων και γεμάτα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΓΝΗ του Ηρακλείου έφτασε να έχει μόλις μια κλίνη ΜΕΘ κενή, με τον διοικητή Γιώργο Χαλκιαδάκη, να τονίζει την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο του, όπως και άλλα νοσοκομεία στην Κρήτη.
Στα ύψη τα κρούσματα – Ανησυχία σε πολλές περιοχές
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, σήμερα Σάββατο, 3.191 κρούσματα κοροναϊού, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 557.239 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 129 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.501 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανησυχία προκαλεί ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και της Αττικής, όπου από τα 3.191 κρούσματα εντοπίζονται τα 798. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 281 μολύνσεις, ενώ στην Αχαΐα 125 νέες μολύνσεις, στο Ηράκλειο 134 και στη Μεσσηνία 100.
Ο «χάρτης» του κοροναιού στην Αττική:
- Ανατολική Αττική 116
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 85
- Δυτική Αττική 44
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 117
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 203
- Νότιος Τομέας Αθηνών 100
- Πειραιάς 104
- Νήσοι 29
Ανάχωμα για το ΕΣΥ το 55% των εμβολιασμένων
Παρά την εκτόξευση των διασωληνώσεων στα νοσοκομεία της επικράτειας και την αύξηση των εισαγωγών, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι αντίστοιχος με εκείνον του χειμώνα, που οδήγησε σε lockdown και σε πλήθος περιοριστικών μέτρων, το ΕΣΥ, μέχρι στιγμής, φαίνεται να αντέχει και η κατάσταση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ειδικών, παραμένει διαχειρίσιμη.
Και παρά το γεγονός ότι, σε ορισμένες νοσοκομειακές μονάδες, δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες και η πίεση είναι τέτοια που αναγκάζει ειδικούς και κυβέρνηση να βγάζουν από το συρτάρι σενάρια έκτακτης ανάγκης, εάν τα κρούσματα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, όπως λένε οι επιστήμονες, η κατάσταση θα παραμείνει διαχειρίσιμη.
Η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου θα κρίνει τη συνέχεια
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν επιβεβαιωθούν δηλαδή οι φόβοι των ειδικών για επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, έχοντας στις αποσκευές τους τον ιό, οι οποίοι στη συνέχεια θα μολύνουν ανεμβολίαστους, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν δραματικά.
«Υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κρήτη, αυτή η πίεση αυξάνεται. Όμως, δόξα τω Θεώ, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, η πίεση, με αντίστοιχα κρούσματα που υπήρχαν τότε, είναι υποπολλαπλάσια. Φτάνει σε ένα ποσοστό κατά 60%-70% λιγότερο και στις μονάδες και στις κλινικές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι έχουμε τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, αλλά ταυτόχρονα έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός που προφυλάσσει τις ευαίσθητες ομάδες», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Και προσέθεσε: «Αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των κρουσμάτων και από 3.000-4.000 δούμε μεγαλύτερους αριθμούς, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στον αριθμό των εισαγωγών, των νοσηλειών και στις ΜΕΘ. Δυστυχώς, και στους θανάτους. Γιατί υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων, άνω των 40-50 ετών, που τροφοδοτεί το σύστημα υγείας, επομένως υπάρχει ο κίνδυνος με αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων να έχουμε και αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ, πράγμα που – προς το παρόν – δεν είναι έντονο αλλά αρχίζει και φαίνεται».
Η εκτεταμένη εμβολιαστική κάλυψη «είναι η μόνη λύση για να απελευθερωθούμε οριστικά και να λειτουργήσουμε υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά και να μην αφήσουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται στην κοινότητα, με πρόβλημα την πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων, δυσκολότερων από αυτές που υπάρχουν», κατέληξε ο κ. Γώγος.
Στοχευμένα lockdown
Το απευκταίο σενάριο του απότομου διπλασιασμού των κρουσμάτων, με την επιστροφή των παραθεριστών και την έναρξη των φθινοπωρινών δραστηριοτήτων, θα χρειαστεί ειδικό χειρισμό και στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης, καθώς από όλες τις πλευρές φτάνει το ίδιο μήνυμα: Ναι μεν η δημόσια υγεία και το ΕΣΥ πρέπει να προφυλαχθούν, αλλά η λήψη οριζόντιων μέτρων, τη στιγμή που περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο είναι τουλάχιστον άδικη.
Η κυβέρνηση, εξάλλου, έχει διαμηνύσει επανειλημμένως ότι η οικονομία δεν θα μπει ξανά σε lockdown, ενώ και η εκπαίδευση έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει φέτος δια ζώσης.
Την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται, σχολίασε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Ένας διπλασιασμός των κρουσμάτων προφανώς θα μπορούσε να κλυδωνίσει το ΕΣΥ, που αυτή τη στιγμή αντέχει. Το ερώτημα είναι τι θα πάρει ως απόφαση η ηγεσία της χώρας για να το αντιμετωπίσει. Μια λύση είναι να ξανακάνει lockdown. Μία άλλη λύση είναι να κάνει κατ’ ουσίαν lockdown στους ανεμβολίαστους που είναι και επικίνδυνοι. Το οριζόντιο lockdown δεν νομίζω ότι είναι δίκαιη λύση», ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση εκπέμπεται μήνυμα ελέγχου της κατάστασης, το επιτελείο του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί πως, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορέσει με ασφάλεια να διεξαχθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων για τη νέα φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο που πλησιάζει.
Σε αυτούς τους χώρους δεν θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι
Θα παραμείνει το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων, κινηματογράφων και γηπέδων ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές, τρεις ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων.
«Πόρτα» στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους το φθινόπωρο
Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Οι σχετικές ανακοινώσεις, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναμένεται να γίνουν την Τρίτη.
«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και όσους έχουν εμβολιαστεί – και αυτό είναι άδικο», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους ο κ. Οικονόμου.
«Με τους αριθμούς των εμβολιασμών, δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικές πηγές: Το σκεπτικό για τα μέτρα στους ανεμβολίαστους
Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική στρατηγική για την επιβολή μέτρων στους ανεμβολίαστους είναι ότι η έξοδος για ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή παρά ανάγκη – σε αντίθεση με την εργασία ή τις αγορές αγαθών.
Συνεπώς, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κοροναϊό, ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται πως η δική τους, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.
Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση, με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Rapid test και στους εκπαιδευτικούς
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη – έξοδα, δηλαδή – του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Αύξηση στα ραντεβού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας, προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.
Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό φαίνεται πάντως να αποδίδει, όπως δείχνουν και τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στα οποία καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.
Σύμφωνα με αυτά, στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, τον Ιούλιο, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι πάνω από το 85%. Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις δημόσιες δομές, όπου τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων, ενώ σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο