Τη νέα εθνική στρατηγική Τεχνητής Νοημοσύνης, ανακοίνωσε η Τουρκία. Όπως φαίνεται σε εγκύκλιο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οδικός χάρτης 2021-2025 καθόρισε έξι προτεραιότητες που καλύπτουν το ανθρώπινο κεφάλαιο, την έρευνα, την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές και την ποιότητα των δεδομένων.

Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει στόχους για την αύξηση του μεριδίου της τεχνητής νοημοσύνης στο 5% του ΑΕΠ καθώς και 50.000 θέσεις εργασίας στον τομέα, σύμφωνα με την εγκύκλιο.

Η τοποθέτηση της Τουρκίας μεταξύ των 20 κορυφαίων χωρών στους διεθνείς δείκτες τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης ένας από τους στόχους της στρατηγικής.

Η στρατηγική, η οποία θα εφαρμοστεί επίσημα την Τρίτη, προβλέπει ότι οι τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διπλασιαστούν σε πέντε χρόνια.

Όπως δείχνουν μελέτες, η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεισφέρει 13-15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030 και το 13-14% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ενώ ο αριθμός των νεοσύστατων εταιρειών που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει φτάσει τις 2.000, αυτός ο αριθμός είναι περίπου 200 στην Τουρκία.

Περίπου οι μισές πρωτοβουλίες τεχνητής νοημοσύνης στην Τουρκία βρίσκονται σε πανεπιστημιακά τεχνολογικά πάρκα, με το 73% να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε προσωπικά τον πρόλογο του εγγράφου στρατηγικής, τονίζοντας την επίδραση των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη στις διαδικασίες παραγωγής, την καθημερινή ζωή και τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτήν του Διαδικτύου.

Τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι μια τέτοια τεχνο-οικονομική κίνηση της Τουρκίας είχε τη δυνατότητα να συμβάλει στην ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI