Το Ιράν έχει «πολλές ποθανότητες» να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι στις 21 Αυγούστου, καθώς οι συνομιλίες για τον τερματισμό των κυρώσεων των ΗΠΑ στην ενεργειακή βιομηχανία της χώρας έχουν σταματήσει.

«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και λόγοι για πωλήσεις πετρελαίου», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ραΐσι στο Κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, είπε ότι μία από τις προτεραιότητές του θα είναι η εξαγωγή εξευγενισμένων προϊόντων πετρελαίου με πρόσθετη αξία.

Το Ιράν παρήγαγε 2,52 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της S&P Global Platts. Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που προορίζονται να τιμωρήσουν βαριά τους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, τα ανεξάρτητα διυλιστήρια της Κίνας διατήρησαν ορισμένα επίπεδα ιρανικών εισαγωγών αργού, κυρίως το Iran Light και ορισμένα από το Iran Heavy, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

Σύμφωνα με το S&P Global Platts οι συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα του Ιράν δεν προχώρησαν μετά  τις προεδρικές εκλογές του Ιράν στις 18 Ιουνίου. Ο έβδομος γύρος αναμενόταν να ξεκινήσει μετά την ορκωμοσία του Ραΐσι στις 5 Αυγούστου, ωστόσο ακόμα δεν έχειυ υπάρξει κάποια εξέλιξη. Εκείνη την ημέρα ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει οποιοδήποτε διπλωματικό σχέδιο για την άρση των κυρώσεων.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις πυρηνικές συνομιλίες δημιουργεί μια πραγματική πιθανότητα ότι 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως της αναμενόμενης αύξησης της προσφοράς του Ιράν έως τον Αύγουστο του 2022 δεν θα χτυπήσει την αγορά, δήλωσε ο Πολ Σέλντον, επικεφαλής γεωπολιτικός σύμβουλος της Platts Analytics.

Το Ιράν φιλοδοξεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει άλλες πηγές εισοδήματος εκτός από το πετρέλαιο για τη διοίκηση της χώρας. Η Κίνα, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές έχουν πάρει υγραέριο από το Ιράν, ανέφερε η Platts.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή