Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν σημειωθεί, αυτό τον μήνα, σε ολόκληρο τον κόσμο, με τη Σικελία να σημειώνει νέο ευρωπαϊκό υψηλό στους 48,8°C  και την Ισπανία να «βράζει» με ένα νέο ρεκόρ 47,4°C.

Παρόλο που ο ζεστός καιρός, τον Αύγουστο, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος στη Μεσόγειο, τα νέα μοντέλα δείχνουν ότι τα κύματα καύσωνα θα γίνουν εντονότερα και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, εάν αυξηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο εμφανείς στο νότιο ημισφαίριο: μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, ο αριθμός των ημερών, κατά τις οποίες θα σημειώνονται θερμοκρασίες υψηλότερες των 35°C, είναι πιθανό να αυξηθεί σε περισσότερες 200 κάθε χρόνο, σε περιοχές της Νότιας Αμερικής, εάν οι εκπομπές αυξηθούν.

Ωστόσο, εάν οι εκπομπές μειωθούν άμεσα, η αύξηση στις θερμοκρασίες θα είναι πολύ μικρότερη, με με τον αριθμό των επιπλέον ημερών, κατά τις οποίες θα σημειώνονται θερμοκρασίες άνω των 35°C, στις περιοχές της Νότιας Αμερικής, να ανέρχεται σε περίπου 58.

Η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, έδειξε τη διαφορά μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με το πόσο θερμαίνεται ο πλανήτης.

Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται κατά 4 βαθμούς κελσίου, τότε είναι 39,2 φορές  πιο πιθανό να συμβεί ένας ακραίος καύσωνας, ο οποίος, υπό άλλες συνθήκες, θα συνέβαινε μία φορά στα 50 χρόνια.

Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 1,5°C, τότε το ίδιο γεγονός θα ήταν 8,6 φορές πιο πιθανό να συμβεί, σε σύγκριση με την περίοδο 1850-1900.

Παρόλο που τους καλοκαιρινούς μήνες οι πολίτες πηγαίνουν στις παραλίες για να απολαύσουν τη ζέστη, οι ακραίες θερμοκρασίες που, πρόσφατα, καταγράφηκαν στην Ευρώπη μπορεί να αποβούν θανατηφόρες.

Το βρετανικό Met Office προειδοποίησε, πρόσφατα, ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα θερμότερο κλίμα, στο οποίο οι θερμοκρασίες, περιστασιακά, θα ξεπερνούν ακόμη και τους 50°C .

«Οι πιθανότητες κάθε καλοκαίρι να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικά ακραίες θερμοκρασίες είναι, πλέον, αρκετά μεγάλες», δήλωσε ο Πίτερ Στοτ, κορυφαίος επιστήμονας στο Met για την κλιματική μοντελοποίηση και απόδοση.

Πρόσφατα Άρθρα